Felfalta az infláció a nyugdíjemelést, ezért kétszer is hozzá kell idén nyúlni a nyugdíjakhoz

Felfalta az infláció a nyugdíjemelést, ezért kétszer is hozzá kell idén nyúlni a nyugdíjakhoz

2022. 04. 23.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Még csak néhány hónap telt el ebből az évből, de a nyugdíjas társadalom máris hitelezi az államot. A magas infláció miatt idén valószínűleg kétszer is nyugdíjkorrekcióra lesz szükség. Mekkora emelés válhat szükségessé?

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése lenne a nyugdíjvárományával, a nyugdíj számításával, a nyugdíjemeléssel vagy a nyugdíj növelési lehetőségeivel kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A Portfolio gazdasági hírportálon jelent meg két részben az elemzésem a korrekciós nyugdíjemelés szükségességéről és a nyugdíjemelési eljárás mielőbbi megváltoztatásának követelményéről.

 

Az első rész ide kattintva olvasható.


Részlet az elemzésemből:

Az éves infláció várható mértéke idén 10,3 százalék lehet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb előrejelzése szerint. Ez a becslés meghaladja az MNB legutóbbi inflációs előrejelzési sávjának felső határértékét, a 9,8 százalékot is, tükrözve az orosz-ukrán háború miatt erősödő pénzromlási kockázatokat.

Idén januárban a nyugdíjemelés 5 százalékos volt. A legfrissebb, 8,5 százalékos márciusi éves inflációs tényadat tükrében a nyugdíjas társadalom máris hitelezi a magyar államot, hiszen a nyugdíjemelés mértékének máris több mint másfélszerese az őket különösen súlyosan érintő pénzromlás mértéke.

A nyugdíjasok által a mindennapokban érzékelt áremelkedés ennél is sokkal magasabb, hiszen a fogyasztói kosaruk közel egyharmadát kitevő élelmiszerek ára átlagosan is 13 százalékkal nőtt márciusban, nem is beszélve egyes élelmiszerek árának 30 százalék körüli emelkedéséről (például a margarin ára 33, a kenyéré 28, a sajté 22, a baromfihúsé 21, a tejtermékeké 18 százalékkal nőtt 2021. márciusához viszonyítva).

Elméletben a 13. havi nyugdíj az egész éves hatását tekintve egy pótlólagos 8,3%-os nyugdíjnöveléssel ér föl, de látható, hogy a legtöbb élelmiszer árrobbanását még a "nyugdíjnövelés + 13. havi nyugdíj" kombó eddig összesen 13,3 százalékos mértéke sem képes kivédeni.

A NYUGDÍJTÖRVÉNY SZERINT A NYUGDÍJEMELÉS MÉRTÉKÉHEZ EGYÉBKÉNT NEM ADHATÓ HOZZÁ A 13. HAVI NYUGDÍJ ÉVESÍTETT JÖVEDELEMNÖVELŐ HATÁSA, ÍGY AZ INFLÁCIÓT A NYUGDÍJEMELÉS ÉS ANNAK KORREKCIÓJA RÉVÉN KELL SEMLEGESÍTENI A NYUGDÍJASOK RÉSZÉRE.

Nem véletlen, hiogy az elszabadulni látszó inflációs veszélyre tekintettel a kormányzat ismét beígért egy júniusi rendkívüli korrekciós emelést is a novemberi kiegészítő nyugdíjemelés elé (a választások előtt tett kormányzati ígéretek remélhetően kötik a választások után megalakuló régi-új kormányzatot is).

Az infláció a növekvő háborús és világgazdasági kockázatok miatt akár a jelenlegi borús előrejelzéseknél is sokkal nagyobb mértékű lehet, így a nyugdíjemelési korrekcióknak kulcsszerepe van abban, hogy a nyugdíjak vásárlóértéke ne szakadjon be.


A cikkem folytatását IDE KATTINTVA olvashatja.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...