Ezek a nemzetközi nyugdíjmegállapítás elvei

Ezek a nemzetközi nyugdíjmegállapítás elvei

2021. 05. 17.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Az Európai Unió vonatkozó koordinációs rendeletei alapján foglaltam össze a nemzetközi nyugdíjmegállapítás legfontosabb elveit.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha Ön több országban is dolgozott, és kérdése van a nemzetközi szabályok szerint megállapítandó nyugellátásaival   kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, a nemzetközi ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Ha egy magyar állampolgár több EU/EGT tagállamban – az EU 27 tagállama mellett ide tartozik Liechtenstein, Norvégia és Izland, továbbá Svájc, és a Brexit kiválási egyezmény alapján egyelőre az Egyesült Királyság is – szerzett biztosítási időtartamokat, a minimális időfeltétel teljesítése esetén minden érintett államtól jogosult lesz résznyugdíjra.

A nemzetközi nyugdíjmegállapítási eljárás egységes elveit és alapszabályait az EU vonatkozó koordinációs rendeletei határozzák meg. 

A koordinációs rendeletek szabályai értelmében a lakóhely szerinti tagállam nyugdíjhatóságánál lehet az egyes ellátásra való igényeket benyújtani. Egyetlen igénybejelentéssel valamennyi olyan tagállamban megnyílik az nyugdíjigénylő jogosultsága a nyugellátásra, ahol a jogosultsági feltételeket teljesítette. Vagyis a több államban is nyugdíjjogosultságot szerző nyugdíjigénylőnek az összes érintett állammal kapcsolatos nyugdíjigényét elegendő annak az államnak a nyugdíjhatóságánál bejelenteni, ahol él. 

Az Európai Unióban a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló 883/2004/EK és a végrehajtására kiadott 987/2009/EK rendelet szabályozza a több tagállamban szerzett nyugdíjjogosultságok számításba vétele és a nyugdíj számítása esetén követendő eljárást. 

 

A cikk folytatását IDE KATTINTVA olvashatja el.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...