Ez az ötlet forradalmasíthatná a nyugdíjemelés rendszerét

Ez az ötlet forradalmasíthatná a nyugdíjemelés rendszerét

2022. 08. 26.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Az Inforádiónak adott interjúmban kifejtettem a havi, de legalább negyedéves rendszeres nyugdíjemelések veszélyhelyzeti bevezetése mellett szóló kényszerítő érveket.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése van a nyugdíja megállapításával, számításával, emelésével, növelési lehetőségeivel kapcsolatban, akkor azt IDE KATTINTVA tegye föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Az Inforádiónak adott interjúmat részletesen ismerteti az Infostart-portál:

"A különféle gazdasági hatások miatt a drasztikusan növekvő élelmiszerárak az ősz nagy részében védtelenül érhetik a nyugdíjasok egy részét. De van egy emelési mód, amely a váratlan hatásokat kiküszöbölhetné egy szakértő szerint.

A magas infláció miatt lesz újabb nyugdíjkorrekció novemberben, másrészt pedig a GDP-adat 3,5 százalékot meghaladó mértéke miatt lesz nyugdíjprémium is a hónapban. Így kettős pluszjuttatás jön a novemberi nyugdíj mellé – nyilatkozta az InfoRádiónak Farkas András nyugdíjszakértő, a Nyugdíjguru News alapítója.

Ennek a mértéke még nem ismert, de valószínűleg a nyugdíjprémium esetében nagyjából hat százalékos GDP-növekedést prognosztizálnak a szakértők. Ekkora gazdasági növekedés esetén

ötvenezer forint lehet a nyugdíjprémium maximális összege.

A kormány eldöntheti, hogy ezt odaadja mindenkinek, vagy csak a jogosultság arányában fizeti ki, ugyanis csak nyolcvanezer forintnál magasabb összegű ellátásban részesülőknek járna a maximális összeg, az annál kisebb ellátásban részesülők pedig arányosan kisebbet kapnának. A szakértő megjegyezte: tavaly a kormány a nyugdíjprémium maximum értékét adta a jogosultaknak.

A nyugdíjemelés attól függ, hogy a szeptember 8-10. körül várható január-augusztusi KSH tényadatok alapján milyen éves inflációra lehet következtetni. Ehhez a mértékhez kell igazítani az eddig összesen 8,9 százalékkal emelt nyugdíjakat.

A nyugdíjasok helyzete így talán kedvezőnek tűnik, azonban az élelmiszerárak emelkedése drasztikus volt az elmúlt hónapokban. Az eddigi 8,9 százalékkal emelt nyugdíjak nagyon gyorsan lemaradtak a vásárlóerőben, és az idősek már a 27 százalékot meghaladó élelmiszer-inflációval szembesülnek.

A szakértő szerint azonban "csak most jön a igazi feketeleves", amikor szeptembertől az infláció további három vagy akár öt százalékkal is nőhet, tehát a nyugdíjas-infláció akár felmehet már 18-20 százalékra a rezsiszámlák hatása és az üzemanyag-ársapkák korlátozása miatt. Emellett az aszály hatása is meg fog jelenni az árakban.

Mindez direktben éri a nyugdíjasokat, akik nincsenek felkészülve erre, hiszen hiába emelik meg novemberben hat százalékkal a nyugdíjukat, ez csak az általános, 15 százalékra várható inflációra készíti fel őket. "Ha ennél magasabb lesz az infláció, akkor teljesen védtelenül várják az utolsó négy hónapot az évben" – jegyezte meg Farkas András.

Megoldási javaslat pedig

Ma már más helyzet, mint egy-két évvel ezelőtt, ugyanis a nyugdíjemelés ma ismert módszere "a boldog békeidőben" alakult ki, amikor csupán 2-3 százalék infláció volt egy évben. Most azonban már a húsz százalékot is elérhetjük, ezért a szakértő szerint "veszélyhelyzetben alkalmazandó rendkívüli emelések sorozatát kellene beépíteni".

Farkas András azt javasolta: a mostani helyzetben havonta kellene körülbelül két százalékkal emelni a nyugdíjakat. Ha nem megoldható a havi emelés, akkor legalább negyedévente legyen nyugdíjemelés, mert így a nyugdíjasoknak nem kell túl sokáig "hiteleznie" az államot azzal, hogy a nyugdíjuk nem éri el azt az összeget, amit a törvény garantálna nekik. A nyugdíjasok jelentős része a jövő évben is nehéz helyzetbe kerülhet, ha nem változik a rendszer – tette hozzá a szakértő."

Az interjúmat IDE KATTINTVA hallgathatja meg.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...