Évekig is elhúzódhat a nyugdíjmegállapítás

Évekig is elhúzódhat a nyugdíjmegállapítás

2021. 08. 27.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A visszamenőlegesség azt jelenti, hogy a nyugdíjjogosultság megnyílásának napjára visszamenően kell megállapítani a nyugdíjat. Az év első hónapjaiban beadott nyugdíjigénylés, vagy nemzetközi nyugdíjmegállapítás esetén gyakori a visszamenőleges megoldás.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése van a nyugdíjával, annak megállapításával, vagy a nyugdíj növelési lehetőségeivel kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA tegye föl a kérdését, és méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszolom. 

Részletek a 24.hu portálon megjelent cikkből:

A visszamenőleges nyugdíj-megállapítás akár évekig is eltarthat Magyarországon.

A visszamenőlegesség azt jelenti, hogy a nyugdíjjogosultság megnyílásának napjára visszamenően kell megállapítani a nyugdíjat. A nyugdíjigény félévre visszamenőleg érvényesíthető, ha az érintett nem azonnal, ahogy teljesítette a nyugállományi feltételeket, kezdi meg az eljárást, hanem csak később. 

Visszamenőlegesen állapítják meg a nyugdíjat abban az esetben is, ha az év első hónapjaiban adja be valaki az igénylést. Ennek oka, hogy a valorizációs szorzós rendelet csak március végén jelenik meg, márpedig a nyugdíj megállapításához az is kell.

Évekig akkor tarthat el egy eljárás, ha valaki nemzetközi nyugdíj-megállapítást próbál érvényesíteni, mert meg kell várni, amíg a külföldi nyugdíjhatóságok lefolytatják a megfelelő eljárást. 

Viszont a hosszadalmas eljárást a javukra is fordíthatják a nyugdíjazottak: Farkas András szerint célszerű lehet a megállapításkor visszavonni és újrakezdeni a nyugdíjigénylést, ha éven túl elhúzódó nyugdíj-megállapításról van szó. A visszavonásra július óta van lehetőség, a nyugdíj-megállapító határozat közlésétől számított 15 napon belül, ilyenkor azonnal be kell adni az új nyugdíjigénylést azzal, hogy a nyugdíj-megállapítási kezdőnap a következő nap legyen. Ekkor a nyugdíjat újraszámolják, de már az új megállapítási kezdőnappal, így az időközben (évente) megemelkedett valorizációs szorzók miatt magasabb lehet a járadék.

Akinek nem állapították meg a végleges nyugdíját, nem marad ellátás nélkül: ha a nyugdíj végleges összege bármely ok miatt 30 napon belül nem állapítható meg, akkor átmenetileg nyugdíjelőleget kell megállapítani.

A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatja el.

A cikket részletesen ismerteti a Napi.hu portál is.

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...