Erzsébet-utalvány a nyugdíjasoknak és egyes ellátásokban részesülőknek - idén is!

Erzsébet-utalvány a nyugdíjasoknak és egyes ellátásokban részesülőknek - idén is!

A nyugdíjasok és egy sor hasonló ellátásban részesülő személy idén is jogosult 10 ezer Ft értékű Erzsébet-utalványra. Megjelent az erről szóló kormányrendelet.

K Küldés K Nyomtatás

 

Iratkozzon föl az ingyenes heti hírlevelemre, ha időben értesülni akar a nyugellátásokat érintő fejleményekről! Ajánlja ezt barátainak is!

 

A Magyar Közlöny 2017. november 15-én megjelent  2017. évi 186.számában tették közzé a nyugellátásokban és egyes más ellátásokban részesülő személyek részére juttatandó Erzsébet-utalványról szóló 341/2017. (XI. 15.) Korm. rendeletet.

A rendelet szerint egyszeri juttatásként, egy alkalommal személyenként 10.000 forint értékű Étkezési Erzsébet-utalványban kell részesíteni azt a személyt, akinek 2017 novemberében vagy 2017 decemberében

 

1. öregségi nyugdíjat,

2. özvegyi nyugdíjat,

3. szülői nyugdíjat,

4. árvaellátást,

5. baleseti hozzátartozói nyugellátást,

6. mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékot,

7. mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékát,

8. korhatár előtti ellátást,

9. szolgálati járandóságot,

10. átmeneti bányászjáradékot,

11. táncművészeti életjáradékot,

12. rokkantsági ellátást,

13. rehabilitációs ellátást,

14. baleseti járadékot,

15. rokkantsági járadékot,

16. bányászok egészségkárosodási járadékát,

17. fogyatékossági támogatást,

18. vakok személyi járadékát,

19. a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátást,

20. polgármesterek közszolgálati járadékát,

21. a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti kiegészítő rokkantsági támogatást,

22. a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, valamint a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti kiegészítő hozzátartozói támogatást,

23. a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti árvák kiegészítő támogatását,

24. kormányrendelet alapján a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 62. §-ában foglaltak szerint emelendő, az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel vagy semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó emelést vagy

25. nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékot

folyósítanak.

Az egyszeri juttatás akkor is egyszer jár, ha a jogosult a fentiekben említt több ellátásban is részesül egyidejűleg.

Az Erzsébet-utalványt a Magyar Posta kézbesíti minden jogosult részére.  A postai kézbesítés eredménytelensége esetén az ismételt kiküldés iránti kérelmet a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságánál kell előterjeszteni. A kérelem benyújtásának jogvesztő határideje 2018. február 28.

 

Amint a rendelet korai közzétételéből és november 16-i hatályba lépéséből is kiderül, a kormány minden jogosult részére még az idén szeretné eljutttatni az Erzsébet-utalványt, nyilván ezért szerepel a jogosultsági feltételek között, hogy az is kapja az Erzsébet-utalványt, aki 2017. novemberében nyugdíjban vagy a felsorolt ellátások valamelyikében részesült, vagyis nem kell megvárni a decemberi nyugdíj utalását vagy kézbesítését a jogosultsághoz. A Postának így két hónapja van az Erzsébet-utalványok kézbesítésére. Persze aki novemberben megkapja az utalványát, az decemberben ne számítson újra erre :-)

Amint a rendeletből kiderül, SEMMILYEN más feltétele nincs az Erzsénet-utalvány ajándéknak, mint az, hogy a jogosult 2017. novemberében vagy decemberében öregségi nyugdíjat vagy a felsorolt ellátások valamelyikét kapja.

Nem jogosult az Erzsébet-utalványra az, akinek a nyugdíjfolyósítása szünetel novemberben és decemberben egyaránt.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...