Elkeserítő híreket kaptak a magyar nyugdíjasok

Elkeserítő híreket kaptak a magyar nyugdíjasok

2023. 04. 17.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Az idén első negyedévben mindvégig 26% fölötti nyugdíjas inflációval nem tud megbirkózni az idén januárban 15%-kal emelt nyugdíj, ezért feltétlenül korrekciós emelésre van szükség, mielőbb.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a korbetöltött öregségi nyugdíjával, a nők kedvezményes nyugdíjával vagy a nyugdíj emelésével kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Részlet a Portfolio gazdasági hírportál engem is idéző cikkének bevezetőjéből: a márciusi inflációs adat kifejezetten csalódást keltő a nyugdíjasok szempontjából, több szempontból is. A nyugdíjas infláció továbbra is magas szinten ragadt be, de ami talán még ennél is kedvezőtlenebb fejlemény: a friss áremelkedés fényében tovább nőnek az erre az évre vonatkozó inflációs várakozások - vagyis a nyugdíjasoknak év elején juttatott 15%-os emelés kezd szerény mértékűnek tűnni.

Részletek a cikkből:

Farkas András nyugdíjszakértő, a NyugdíjGuru News alapítója (és a Portfolio rendszeres külsős szerzője) is értékelte a friss adatokat a nyugdíjasok szempontjából. Szerinte az inflációs adatok után meglehetősen nehéz a nyugdíjas társadalomnak egyetértenie azzal a kormányzati állásponttal, hogy a nyugdíjak vásárlóértékét megőrzi az állam idén is.

Úgy vélekedett elemzésében, hogy a magyar nyugdíjemelési rendszer sérülékenysége az új inflációs adatok tükrében különösen szembetűnő.

A nyugdíjemelés legnagyobb problémája a magas inflációs környezetben az, hogy a januári kötelező emelés korrekcióira csak késleltetve, több hónapos csúszással kerül sor (2022-ben a januári emelés után júliusban jött az első korrekció, és csak novemberben a második kiegészítés, idén pedig eddig csak a januári 15%-os emelés történt meg - miközben a nyugdíjas infláció 2023. márciusban is 26,7%-os volt) - magyarázza Farkas András.

Farkas András ismét felvetette, hogy ilyen magas infláció mellett a jelenlegi nyugdíjemelési gyakoriság (januári emelés, majd novemberi korrekció, illetve esetleg egy nyári kiegészítés) egyszerűen alkalmatlan a nyugdíjak vásárlóértékének évközi karbantartására, ezért célszerű lenne áttérni a havi, de legalább a rendszeres negyedéves nyugdíjemelés gyakorlatára.

A cikket ide kattintva érheti el.

 

A Portfolio gazdasági hírportál április 17-én is foglalkozott a témával, és ebben a cikkben is részletesen idézik a nyugdíjemelésről írt megállapításaimat.


A nyugdíjemeléssel foglalkozó, ide kattintva olvasható cikkében a Napi.hu is részletesen idézi az álláspontomat.

 

Szintén részletesen idéz a Népszava is, ez a cikk ide kattintva olvasható.

 

A Népszava fenti cikkét ismerteti a 24.hu hírportál is, ez ide kattintva olvasható.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...