Elkeserítő hír a nyugdíjasoknak: nem lesz júniusi nyugdíjemelési korrekció

Elkeserítő hír a nyugdíjasoknak: nem lesz júniusi nyugdíjemelési korrekció

2023. 05. 26.

A várakozások ellenére mégsem lesz júniusi rendkívüli nyugdíjemelési korrekció, mert a kormányzati indoklás szerint "a KSH adatai ezt nem támasztják alá".

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha személyes kérdése van a nyugdíjával, a nők kedvezményes nyugdíjával vagy az özvegyi nyugdíjjal kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Az illetékes államtitkár szerint "a KSH adatai nem támasztják alá" a nyugdíjasok azon kérését, hogy az ellátásokat júniusban vagy júliusban év elejéig visszamenőleg emelje a kormány legalább 3 százalékkal.

Ezért a nyugdíjasok legkorábban csak novemberben számíthatnak visszamenőleges emelési korrekcióra.

A KSH a fogyasztói árakról a legutóbbi gyorstájékoztatóját május 10-én tette közzé. Eszerint 2023. áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 24,0%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. A nyugdíjas infláció viszont 25,3% volt áprilisban. Ehhez képest a nyugdíjemelés 2023. januárban 15%-os volt.

Természetesen a nyugdíjemelést az éves infláció mértéke szerint kell végrehajtani, és a kormányzat megítélése szerint az első negyedév horrorinflációját éves szinten képes lesz 15%-ra csökkenti majd a második félév csökkenő inflációja, amely 2023. decemberben akár egyszámjegyű is lehet már. Ez esetben viszont az sem biztos, hogy novemberben lesz nyugdíjkorrekció, hiszen az csak akkor jár a nyugdíjtörvény szerint, ha az éves infláció meghaladja a januári nyugdíjemelés mértékét. 

Az MNB szerint az éves szintű infláció 2023-ban 15,0 - 19,5% között alakulhat. Az elemzők többsége is tart attól, hogy az infláció éves szinten inkább a 20%-hoz közelíthet. És persze bármikor elszabadulhatnak a háborúval kapcsolatos és egyéb gazdaságpolitikai kockázatok, amelyek szertefoszlathatják az infláció második félévi csökkenésével kapcsolatos reményeket.

A nyugdíjasok idei anyagi helyzete így a januári emelés ellenére is egyre elkeserítőbbé válhat. Ráadásul 2024. januárjában a költségvetés tervezete szerint mindössze 6%-os lesz a nyugdíjnövelés...

A Pénzügyminisztérium a Facebookon közzétett posztjában időközben ezt írja:

"A kormány 2010-ben azt az ígéretet tette, hogy a nyugdíjak vásárlóértékét megőrzi, ezt pedig nem csak betartotta, de felül is múlta. A nyugdíjak 2010 óta a duplájára emelkedtek, vásárlóértékük pedig mintegy 20%-kal javult. Tavaly a nyugdíjprémium és a 13. havi nyugdíj kifizetése mellett a kormány két alkalommal is kiegészítő nyugdíjemelést hajtott végre. A háborús és szankciós válság ellenére idén év elején 15%-kal növeltük a nyugdíjakat, amennyiben azonban az infláció alakulása indokolja, biztosítjuk a további évközi emeléshez szükséges forrásokat is. Emellett a 2024-es költségvetésben is garantáljuk a jövő januári 6%-os emelés, a 13. havi nyugdíj, a gazdaság teljesítményétől függően a nyugdíjprémium kifizetésének összegét, ahogyan a nyugdíjasokat is segítő rezsicsökkentett árak védelmét is."

A poszthoz mellékelték az államtitkár levelét is, amelyben a nyugdíjasok javára 2010 óta tett kormányzati intézkedések részletes felsorolása mellett szerepel az a mondat is, hogy "amennyiben azonban az évközi adatok alapján azt állapítjuk meg, hogy a 2023-ra becsültnél magasabb lenne az éves várható általános, illetve nyugdíjas infláció mértéke - januártól visszamenőleg - nyugdíjkorrekciót hajtunk végre".

Vagyis a korrekciós nyugdíjemelés nincs kizárva, ha ezt indokolják az adatok. A nyugdíjtörvény azonban csak novemberre ír elő kötelező korrekciót. A nyugdíjas szervezetek (konkrétan az igényt megfogalmazó NYUSZET) azonban nem a novemberi, hanem azt megelőzően egy júniusi korrekcióra tettek javaslatot.

A nyugdíjasokat éppen a kormányzat előző évi intézkedései bátoríthatták erre a korrekciós emelési igényükre, hiszen 2021-ben és 2022-ben is volt nyári nyugdíjemelés a novemberi korrekció előtt.

A nyári rendkívüli korrekciós nyugdíjemelésről

- 2021-ben a nyugellátások és egyes más ellátások 2021. június havi kiegészítő emeléséről szóló 254/2021. (V. 18.) Korm. rendelet,

- 2022-ben a nyugellátások és egyes más ellátások 2022. július havi kiegészítő emeléséről szóló 161/2022. (IV. 28.) Korm. rendelet rendelkezett.

Vagyis ha idén is sor kerülne júniusban vagy júliusban rendkívüli korrekciós nyugdíjemelésre, akkor az erről szóló kormányrendeletnek már meg kellett volna születnie (2021-ben május 18-án, 2022-ben április 28-án már közzétették a vonatkozó rendeleteket).

Persze egy ilyen korrekciós emelésről  szóló rendeletet akár a nyugdíjfolyósítás napja előtti napon (június 9-én vagy július 11-én) is közzé lehet tenni, de ennek valószínűsége a napok múlásával egyre csekélyebb.

Az inflációs adatok - különösen az élelmiszerárak nem szűnő emelkedése - azonban változatlanul horrorszinten vannak a nyugdíjasok számára, akiket feltehetően csak korlátozott mértékben vigasztal a múltbeli kedvező intézkedésekre történő emlékeztetés és a 2024-es 6%-os emelésre és a jövő februári 13. havi nyugdíjra, és persze a 2024. novemberi nyugdíjprémium távoli lehetőségére történő utalás.

Ők inkább kiegészítő nyugdíjemelést szeretnének, most.

 

 

 

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...