Égető a nyugdíjemelési rendszer megváltoztatása

Égető a nyugdíjemelési rendszer megváltoztatása

2021. 03. 16.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A nyugdíjasoknak a nyugdíjuk összege szerinti megoszlásáról készült friss statisztika tükrében méginkább nyilvánvaló, hogy a nyugdíjrendszer égető gondjai között is a legsürgősebbek közé tartozik a nyugdíjemelés módjának megváltoztatása.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha kérdése van a nyugdíjával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Idézet a Napi.hu összefoglalójából:

Majdnem 40 ezer olyan idős ember él Magyarországon, akinek a nyugdíja nem éri el az 50 ezer forintot havonta, derül ki a Magyar Államkincstár legfrissebb, februári adataiból. Hozzáteszik, a jellemzően alacsony ellátásra jogosultak jelentős része - egészen pontosan 25 641 nyugdíjas - külföldről is kap ellátást, derül ki az Index.hu összesítéséből.

"Egyetlenegy országban sincs még olyan, hogy korlátlanul lehetne érvényesíteni a biztosítási alapelvet az öregségi nyugdíjrendszerben" - értékelte a rendszer Farkas András nyugdíjszakértő az Indexnek, miért tartja méltánytalannak a magyar rendszert. Érvelt azzal is, hogy más országokban érvényesül egy bizonyos szolidaritási elv, vagyis pluszjuttatások esetén van egy felső határ, ami segít a kisebb ellátást kapók helyzetének javításán is, kisebb a teher az ellátórendszeren is.

A magyar nyugdíjasok rossz helyzetét mutatja, hogy a statisztika szerint legalább 800 ezer olyan idős van, aki 100 és 150 ezer forint összeget kap csak havonta. De aggasztó az is, hogy legalább 17 ezer érintett csak a 28 500 forintos minimálnyugdíjat, vagy annál kevesebbet kapott havonta: Farkas András nyugdíjszakértő szerint a 2008 óta változatlan összeg nemcsak azért problémás, hogy az összeg messze esik az idősek számára méltó megélhetést biztosító juttatástól, hanem az is, hogy ehhez van kötve számos szociális ellátás, juttatás, illetve segély is.

A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatja el a Napi.hu portálon.

A nyugdíjasoknak a nyugdíjuk összege alapján számított megoszlása kapcsán az ATV Híradónak is nyilatkoztam, amelyet IDE KATTINTVA tekinthet meg.

(A velem készített interjút is felhasználó riport a videófájl 16.32 percétől indul.)

 

Az Index.hu cikke
A Napi.hu ismertetője
Az ATV Híradó riportja
K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...