BRÉKING! Rendkívüli évközi nyugdíjemelés: most már biztos

BRÉKING! Rendkívüli évközi nyugdíjemelés: most már biztos

2022. 04. 28.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A mai Kormányinfón bejelentették, hogy a nyugdíjak évközi rendkívüli korrekciós emelése 3,9 százalékos lesz.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése lenne a nyugdíjemeléssel vagy a nyugdíj növelési lehetőségeivel kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Rendkívüli évközi nyugdíjemelés: most már biztos

 

A mai Kormányinfón bejelentették, hogy 3,9 százalékos nyugdíjemelés lesz július 1-jétől, az ezt megelőző 6 hónapra járó 3,9 százalékos emelést pedig egyben kifizeti a kormány.

A Pénzügyminisztérium jelenleg 8,9 százalékos inflációt prognosztizál, de az ukrajnai háború miatt továbbra is nagy a bizonytalanság. 

Az MNB elnöke szerint az általuk becsült 7,5 -9,8% inflációs sáv felső harmadába esik majd az idei éves infláció mértéke, vagyis 9% fölé várja az inflációt.

Az IMF legutóbbi előrejelzése szerint az éves infláció 10,3%-os lehet.

Idén januárban a nyugdíjemelés 5 százalékos volt. A Pénzügyminisztérium 8,9 százalékos inflációs előrejelzése tükrében a nyugdíjas társadalom január-június között hitelezi a magyar államot, hiszen a januári 5% nyugdíjemelés mértékének több mint másfélszerese az őket különösen súlyosan érintő pénzromlás mértéke. 

A nyugdíjasok által a mindennapokban érzékelt áremelkedés ennél is sokkal magasabb, hiszen a fogyasztói kosaruk közel egyharmadát kitevő élelmiszerek ára átlagosan 13 százalékkal nőtt márciusban, áprilisban ez az inflációs adat 15% körül lesz várható, nem is beszélve egyes élelmiszerek árának 30 százalék körüli emelkedéséről (például a margarin ára 33,6, a kenyéré 27,9, a sajté 21,8, a baromfihúsé 21,4, a tejtermékeké 18,2 százalékkal nőtt 2022. márciusában 2021. márciusához viszonyítva).

Az infláció a növekvő háborús és világgazdasági kockázatok miatt akár a jelenlegi borús előrejelzéseknél is sokkal nagyobb mértékű lehet, így a nyugdíjemelési korrekcióknak kulcsszerepe van abban, hogy a nyugdíjak vásárlóértéke ne szakadjon be.

Az én április 22-i előrejelzésem szerint "a jelenlegi hazai és nemzetközi becslések szerint 10 százalék körül várható idei éves infláció indokolja a kettős emelési korrekciót. Júniusban 3-4 százalékos, novemberben további 2-3 százalékos pótlólagos emelésre lesz szükség a nyugdíjak vásárlóértékének átlagos megőrzéséhez - ha addig nem súlyosbodik tovább a pénzromlás." 

A Kormány évközi emelési korrekcióra vonatkozó emelési döntése megfelel az én 3-4% közötti mértékű emelési várakozásomnak. (Remélem, a döntéshozók olvassák az elemzéseimet...)

A rendkívüli 3,9%-os emelés révén a nyugdíjasok éves szinten 156 milliárd forinttal több pénzt költhetnek el.

A jelenleg 161 ezer forintos átlagnyugdíjat az emelés 167.300 forintra növeli, vagyis havi szinten 6300 forint, éves szinten 75.600 forint plusz juttatást jelent. Ebből az átlagnyugdíjban részesülő júliusban 6 x 6300 = 37.800 forintot egyösszegben kap kézhez, miközben a júliusi nyugdíja már az emelt összegben érkezik.

 

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...