BRÉKING! Minden jogosult egységesen 80 ezer forint nyugdíjprémiumot kap novemberben

BRÉKING! Minden jogosult egységesen 80 ezer forint nyugdíjprémiumot kap novemberben

2021. 10. 01.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Az október 1-jei miniszterelnöki interjúban elhangzott bejelentés szerint 2021. novemberében az összes jogosult egységesen 80 ezer forint nyugdíjprémiumban (egyszeri juttatásban) részesül.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha kérdése van a nyugdíjával vagy a nyugdíjvárományával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA tegye föl a kérdését, és méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszolom. 

 

 

Minden jogosult egységesen 80 ezer forint nyugdíjprémiumot kap novemberben

 

A Portfolio gyorsjelentése szerint Orbán Viktor ma (október 1-jén) reggel a Kossuth Rádióban adott interjújában bejelentette: a gazdaság a legmerészebbek álmát teljesítően dolgozik, 5,5 százalék feletti a növekedés. A nyugdíjasok is részesülnek a gazdasági eredményből, nyugdíjprémiumot kapnak november hónapban, ez 80 ezer forint lesz.

"Lettek volna, 435 ezer ember, akiknek ennél kevesebb lett volna a nyugdíjprémiuma, de egységesen fogjuk ezt odaadni mindenkinek."

Az év második felére eső infláció miatt is korrigálni kell a nyugdíjakat. Ezzel együtt már lesznek olyan nyugdíjasok, akik a korrekcióval együtt 100 ezer forintos prémiumot kaphatnak.

A 13. havi nyugdíj visszaépítése kapcsán elmondta: "két heti nyugdíjat vissza tudunk adni jövő év elején, de látok esélyt arra, hogy a következő év elején még két heti nyugdíjat ki tudunk fizetni".


Értékelésem:

A nyugdíjprémiummal kapcsolatos bejelentés még az eddigi legoptimistább várakozásokat is meghaladja, hiszen a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásokban részesülő két és félmillió ember mindegyike megkapja a nyugdíjtörvényben szabályozott nyugdíjprémium törvényi maximumát, a 80 ezer forintot. (A nyugdíjprémium 80 ezer forintos maximális összege egyébként csak a legalább 80 ezer forint összegű ellátást kapó személyeknek járna akkor, ha a GDP növekedése elérné a 7,5%-ot.)

A jogosultság e jelentős kiterjesztése összesen 200 milliárd forintos nagyságrendű tételt jelent, amelyre a költségvetési törvény szerint 53 milliárd 348 millió forintot tartalékoltak, vagyis plusz kiadásként több, mint 146 milliárd forintot kell biztosítani az egységesen 80 ezer forintos nyugdíjprémium kifizetéséhez.

A 13. havi nyugdíj második lépcsőjének kifizetéséhez a 2022. évi költségvetésben 160 milliárd 340 millió forint céltartalék szerepel, ezért ha nem kétheti, hanem egy teljes havi nyugdíjat fizetnek 2022. februárban, akkor ennek a plusz kiadási igénye további 160 milliárd 340 millió forint. (Az összeg ennél magasabb lehet, ha a nyugdíjszerű ellátásban részesülők 13. havi plusz juttatását nem tartalmazza ez az előirányzat.)

A 2021. novemberében várható nyugdíjprémium és a 2022. februárjában várható 13. havi nyugdíj (ha teljes havi összegében kifizetnék) így 300 milliárdos plusz tételt jelent a választások előtt, amelyre akár a közelmúltban felvett hatalmas dollár és euró kölcsön is fedezetet jelenthet.

Idén novemberben nyugdíjemelési korrekció is várható, amelynek mértéke a KSH-adatok alapján havi 0,7% lesz, amelyet az egész évre egyösszegben, emelési különbözet címén fizetnek ki, szintén a novemberi nyugdíj mellett. Az emelési különbözet a 2021. februárban kifizetett egyheti plusz juttatásra (a 13. havi nyugdíj visszaépítésének első fokozatára) is jár, így összege a 2021. november havi nyugellátás 12,25 x 0,7 = 8,575%-a lesz, ami az átlagnyugdíjra vetítve 150.000 x 0,08575 = 12.860 forintot jelent. 

A miniszterelnök említette, hogy lesznek nyugdíjasok, akik a nyugdíjprémium és az emelési különbözet együttes összegével 100 ezer forintot is kaphatnak pluszban a novemberi nyugdíjuk mellé. A jelenlegi adatok szerint ez minden olyan nyugdíjasra vonatkozik, aki 233 ezer forintnál magasabb összegű nyugdíjban részesül.

Persze ezt az adatot is felülbírálhatja kedvezőbb mértékűre a kormányzat, hiszen az éves infláció mértéke az MNB legfrissebb előrejelzése szerint 4,7% lehet (nem pedig a KSH első nyolchavi tényadata szerinti 4,3%, amelyhez a nyugdíjemelési korrekciót kell mérni).

Hasonlóképpen emelkedhet a 2022. évre szóló inflációs előrejelzés is, amely a 2022. évre szóló költségvetési törvény szerint 3%, vagyis ennek megfelelően 2022. január 1-jétől a nyugdíjakat 3%-kal kellene emelni. A jelenlegi magas, 5% körüli inflációra tekintettel a törvényhozó magasabb százalékos mértékűre módosíthatja a jövő évi inflációs előrejelzést, így a nyugdíjakat 2022. januárjában is magasabb mértékben lehetne emelni, mint 3%. 

A gazdaság növekedése és az államadósság alakulása mellett nyilván a választások előtti politikai megfontolások is nagyban befolyásolják a nyugdíjasok anyagi helyzetének alakulását a következő hónapokban.

A részleteket természetesen a vonatkozó kormányrendeletek tartalmazzák majd, amelyek megjelenése a következő két hétben várható.

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...