BRÉKING! Minden jogosult egységesen 80 ezer forint nyugdíjprémiumot kap novemberben

BRÉKING! Minden jogosult egységesen 80 ezer forint nyugdíjprémiumot kap novemberben

2021. 10. 01.

Az október 1-jei miniszterelnöki interjúban elhangzott bejelentés szerint 2021. novemberében az összes jogosult egységesen 80 ezer forint nyugdíjprémiumban (egyszeri juttatásban) részesül.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha kérdése van a nyugdíjával vagy a nyugdíjvárományával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA tegye föl a kérdését, és méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszolom. 

 

 

Minden jogosult egységesen 80 ezer forint nyugdíjprémiumot kap novemberben

 

A Portfolio gyorsjelentése szerint Orbán Viktor ma (október 1-jén) reggel a Kossuth Rádióban adott interjújában bejelentette: a gazdaság a legmerészebbek álmát teljesítően dolgozik, 5,5 százalék feletti a növekedés. A nyugdíjasok is részesülnek a gazdasági eredményből, nyugdíjprémiumot kapnak november hónapban, ez 80 ezer forint lesz.

"Lettek volna, 435 ezer ember, akiknek ennél kevesebb lett volna a nyugdíjprémiuma, de egységesen fogjuk ezt odaadni mindenkinek."

Az év második felére eső infláció miatt is korrigálni kell a nyugdíjakat. Ezzel együtt már lesznek olyan nyugdíjasok, akik a korrekcióval együtt 100 ezer forintos prémiumot kaphatnak.

A 13. havi nyugdíj visszaépítése kapcsán elmondta: "két heti nyugdíjat vissza tudunk adni jövő év elején, de látok esélyt arra, hogy a következő év elején még két heti nyugdíjat ki tudunk fizetni".


Értékelésem:

A nyugdíjprémiummal kapcsolatos bejelentés még az eddigi legoptimistább várakozásokat is meghaladja, hiszen a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásokban részesülő két és félmillió ember mindegyike megkapja a nyugdíjtörvényben szabályozott nyugdíjprémium törvényi maximumát, a 80 ezer forintot. (A nyugdíjprémium 80 ezer forintos maximális összege egyébként csak a legalább 80 ezer forint összegű ellátást kapó személyeknek járna akkor, ha a GDP növekedése elérné a 7,5%-ot.)

A jogosultság e jelentős kiterjesztése összesen 200 milliárd forintos nagyságrendű tételt jelent, amelyre a költségvetési törvény szerint 53 milliárd 348 millió forintot tartalékoltak, vagyis plusz kiadásként több, mint 146 milliárd forintot kell biztosítani az egységesen 80 ezer forintos nyugdíjprémium kifizetéséhez.

A 13. havi nyugdíj második lépcsőjének kifizetéséhez a 2022. évi költségvetésben 160 milliárd 340 millió forint céltartalék szerepel, ezért ha nem kétheti, hanem egy teljes havi nyugdíjat fizetnek 2022. februárban, akkor ennek a plusz kiadási igénye további 160 milliárd 340 millió forint. (Az összeg ennél magasabb lehet, ha a nyugdíjszerű ellátásban részesülők 13. havi plusz juttatását nem tartalmazza ez az előirányzat.)

A 2021. novemberében várható nyugdíjprémium és a 2022. februárjában várható 13. havi nyugdíj (ha teljes havi összegében kifizetnék) így 300 milliárdos plusz tételt jelent a választások előtt, amelyre akár a közelmúltban felvett hatalmas dollár és euró kölcsön is fedezetet jelenthet.

Idén novemberben nyugdíjemelési korrekció is várható, amelynek mértéke a KSH-adatok alapján havi 0,7% lesz, amelyet az egész évre egyösszegben, emelési különbözet címén fizetnek ki, szintén a novemberi nyugdíj mellett. Az emelési különbözet a 2021. februárban kifizetett egyheti plusz juttatásra (a 13. havi nyugdíj visszaépítésének első fokozatára) is jár, így összege a 2021. november havi nyugellátás 12,25 x 0,7 = 8,575%-a lesz, ami az átlagnyugdíjra vetítve 150.000 x 0,08575 = 12.860 forintot jelent. 

A miniszterelnök említette, hogy lesznek nyugdíjasok, akik a nyugdíjprémium és az emelési különbözet együttes összegével 100 ezer forintot is kaphatnak pluszban a novemberi nyugdíjuk mellé. A jelenlegi adatok szerint ez minden olyan nyugdíjasra vonatkozik, aki 233 ezer forintnál magasabb összegű nyugdíjban részesül.

Persze ezt az adatot is felülbírálhatja kedvezőbb mértékűre a kormányzat, hiszen az éves infláció mértéke az MNB legfrissebb előrejelzése szerint 4,7% lehet (nem pedig a KSH első nyolchavi tényadata szerinti 4,3%, amelyhez a nyugdíjemelési korrekciót kell mérni).

Hasonlóképpen emelkedhet a 2022. évre szóló inflációs előrejelzés is, amely a 2022. évre szóló költségvetési törvény szerint 3%, vagyis ennek megfelelően 2022. január 1-jétől a nyugdíjakat 3%-kal kellene emelni. A jelenlegi magas, 5% körüli inflációra tekintettel a törvényhozó magasabb százalékos mértékűre módosíthatja a jövő évi inflációs előrejelzést, így a nyugdíjakat 2022. januárjában is magasabb mértékben lehetne emelni, mint 3%. 

A gazdaság növekedése és az államadósság alakulása mellett nyilván a választások előtti politikai megfontolások is nagyban befolyásolják a nyugdíjasok anyagi helyzetének alakulását a következő hónapokban.

A részleteket természetesen a vonatkozó kormányrendeletek tartalmazzák majd, amelyek megjelenése a következő két hétben várható.

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...