BRÉKING! Megjelentek a kiegészítő nyugdíjemelésről és a nyugdíjprémiumról szóló kormányrendeletek

BRÉKING! Megjelentek a kiegészítő nyugdíjemelésről és a nyugdíjprémiumról szóló kormányrendeletek

2021. 10. 07.

Megjelentek a novemberi kiegészítő nyugdíjemelésről és az egységesen 80 ezer forint nyugdíjprémiumról szóló kormányrendeletek. Egy plusz meglepetést tartalmaznak az eddig ismert tényekhez képest: a kiegészítő nyugdíjemelés mértéke 1,2% a 0,7% helyett.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha kérdése van a nyugdíjával, a rendszeres és korrekciós nyugdíjemelésekkel, a nyugdíjprémiummal, vagy az egyéb nyugdíjnövelési lehetőségekkel kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA tegye föl a kérdését, és méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszolom. 

 

Megjelentek a nyugdíjprémiumról és a novemberi kiegészítő nyugdíjemelésről szóló kormányrendeletek.


A kiegészítő nyugdíjemelésről szóló kormányrendelet nem a KSH adatok alapján számított 4,3%-os, hanem 4,8%-os éves infláció alapján a kiegészítő nyugdíjemelés mértékét 1,2%-ban határozza meg.

A visszamenőleges nyugdíjemelés végrehajtása során az év első tíz hónapjára és a 13. havi nyugdíj 2021. februári negyedhavi első részletére járó emelést egyösszegben fizetik ki a novemberi, már 1,2%-kal emelt összegű nyugdíj mellé. (Az egyösszegű kifizetés képlete: 10,25 x az októberi nyugellátás összege x 0,012). 

A visszamenőleges nyugdíjemelés feltétele, hogy az adott ellátás összegét 2021. januárjában már emelték 3%-kal (vagyis a legkésőbb 2021-ben megállapított és folyósított ellátásokra vonatkozik a kiegészítő nyugdíjemelés).


A nyugdíjprémium az eddigi bejelentéseknek megfelelően egységesen 80 ezer forint minden jogosult számára.

A nyugdíjprémium egyetlen feltétele, hogy az érintett személy most novemberben részesüljön olyan ellátásban, amely nyugdíjprémiumra jogosít.

Ha valaki több jogcímen is jogosult nyugdíjprémiumra, akkor is csak egyszeresen kaphatja meg az egységesen 80 ezer forintot.


A rendeletek alapján készítettem egy táblázatot különböző összegű ellátásokra vonatkozóan a 2021. november és 2022. február között várható ellátásokról és plusz juttatásokról.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...