Az őstermelő járulékfizetéséről

Az őstermelő járulékfizetéséről

2018. 10. 01.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Az őstermelő e jogviszonya alapján főszabályként akkor számít biztosítottnak a társadalombiztosítás rendszerében, ha a rá irányadó nyugdíjkorhatárig hátralévő idő és a már megszerzett szolgálati idő együttesen legalább 20 évet tesz ki. Cikkem a Lokálban.

K Küldés K Nyomtatás

 

Iratkozzon föl az ingyenes heti hírlevelemre, ha nem akar lemaradni a nyugellátásokat érintő fejleményekről!

 

Magyarországon jelenleg több, mint negyedmillióan dolgoznak mezőgazdasági őstermelőként, akiknek tudniuk kell, hogy egy őstermelő e jogviszonya alapján főszabályként akkor számít biztosítottnak a társadalombiztosítás rendszerében, ha a rá irányadó nyugdíjkorhatárig hátralévő idő és a már megszerzett szolgálati idő együttesen legalább 20 évet tesz ki.

A mezőgazdasági őstermelő a minimálbérnek (idén 138 ezer forintnak) megfelelő összeg után fizeti meg a 7% egészségbiztosítási járulékot (amelyből 4% a természetbeni és 3% a pénzbeli egészségbiztosítási járulék), valamint a 10% nyugdíjjárulékot. Ettől eltérően az a mezőgazdasági őstermelő, akinek az e tevékenységéből származó, tárgyévet megelőző évben elért bevétele nem haladja meg a 8 millió forintot, az őstermelői tevékenységből származó, tárgyévet megelőző évi bevételének 20%-a után 4% természetbeni egészségbiztosítási járulékot és 10% nyugdíjjárulékot fizet.

A folytatást IDE KATTINTVA olvashatja el.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...