Akár ötször is jöhet plusz juttatás a nyugdíjasoknak jövő év végéig

Akár ötször is jöhet plusz juttatás a nyugdíjasoknak jövő év végéig

2020. 05. 27.

2021 végéig akár ötször is kaphatnak plusz juttatást a nyugdíjasok, ezekből kettőt biztosan, a további hármat a megfelelő feltételek teljesülése esetén. A 2021. évre benyújtott költségvetési törvényjavaslat gyorselemzése a nyugdíjak tekintetében.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha Önnek személyes kérdése van a nyugdíjával vagy a nyugdíjjogosultságával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti föl a kérdését, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 


Plusz juttatások a nyugdíjasoknak idén és 2021-ben 


A Parlamentnek benyújtott 2021. évi költségvetési törvényjavaslat indoklása szerint a  nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások 2011 óta több mint 38%-kal nőttek, a tartósan alacsony inflációnak köszönhetően pedig vásárlóerejük több mint 10%-kal javult - persze ezt a 2011-2020 közötti egy évtizedes időszak távlatában kell értelmezni. A nyugdíjasoknak emellett az erre jogosító években nyugdíjprémiumot is fizettek,  továbbá Erzsébet-, majd rezsiutalvány formájában is többször támogatást nyújtottak. A törvényjavaslat szerint a kormány célja az időskori biztonság megteremtése, a nyugdíjasok életszínvonalának megőrzése és a nők kedvezményes nyugellátásának megtartása mellett az idős emberek további anyagi támogatása a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítésével. A törvény indoklása kifejti, hogy első lépésben a nyugdíjasok 2021-ben, a januári nyugdíjon felül egy heti nyugdíjat kapnak. 2022-ben ilyen jogcímen kettő, 2023-ban három heti nyugdíj összegét kapják, 2024-től kezdődően pedig a nyugdíjukon felül minden évben 13. havi nyugdíjban részesülnek. 


Plusz egy heti nyugdíj 2021. februárjában

 

Jövőre a plusz egy heti nyugdíjra 77 milliárd forintot irányoz elő a költségvetés, eszerint az öregségi és hozzátartozói nyugdíjasok mellett a nyugdíjszerű ellátásokban részesülőket is megilleti majd a plusz egy heti juttatás, vagyis 2,6 millió jogosult számíthat átlagosan 30 ezer forinttal többre.

Ha csak az öregségi nyugdíjasok - vagyis a korbetöltött nyugdíjasok és nők kedvezményes nyugdíjában részesülők - átlagos járandóságát tekintjük, akkor a plusz egy heti nyugdíj több, mint 36 ezer forint plusz bevételt hozhat majd a jogosultak részére.

A 13. havi nyugdíj visszaépítése 2022-ben már kétheti, 2023-ban háromheti plusz juttatást jelent, míg 2024-ben a teljes 13. havi nyugdíj beépül a nyugdíjrendszerbe. Ez nagyon sok plusz kiadást generál - jövőre 77 milliárd, 2022-ben 154 milliárd, 2023-ban 231 milliárd, 2024-ben és utána pedig évente 308 milliárd forintba kerül a visszaépítés -, amelynek a fedezete egyelőre nem látszik biztosítottnak a koronavírus pandémia miatt egyébként is elbizonytalanodott helyzetben.


Nyugdíjprémium 2021. novemberében

 

A jövő évi 53. heti nyugdíj mellett 3,5%-ot meghaladó gazdasági növekedés esetén továbbra is számolni lehet a nyugdíjprémiummal.

Ez érdekes többletjuttatás abból a szempontból,  hogy a nyugdíjprémium 2009-ben éppen azért került bele a nyugdíjtörvénybe, hogy a 13. havi nyugdíj akkori megszüntetése miatt kárpótolja a nyugdíjasokat, egy picit megédesítse a keserű pirulát.

Mindenesetre akkor lehet örülni a nyugdíjprémiumnak is 2021. novemberében, ha a bruttó hazai termék (GDP) növekedése valóban meghaladja majd a nyugdíjtörvényben rögzített 3,5%-os küszöbértéket. A jövő évi költségvetés tervezetében az idei komoly, a Pénzügyminisztérium szerint 3%-os visszaesés után  (ami az idei nyugdíjprémium reményét szertefoszlatta) a GDP 4,8%-kal nőne, vagyis a tervezett növekedés és a küszöbérték különbsége jövőre 1,3 lenne, ez a nyugdíjprémium számításánál alkalmazandó szorzószám.

A számítás során a jövő novemberi nyugellátás egynegyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot kell megszorozni ezzel a szorzószámmal. Ha valóban 4,8% lesz a GDP növekedése, akkor a nyugdíjprémium maximális összege az 1,3-as szorzótényező és a 20 ezer forint szorzata, azaz 26 ezer forint lehet, ezt kapná minden olyan jogosult, akinek az ellátása legalább havi 80 ezer forint lesz jövő novemberben. (A kisebb összegű ellátásban részesülők arányosan kisebb összeget kapnának, nekik a tényleges ellátásuk egynegyedét kell majd megszorozni a szorzótényezővel, hogy lássák, milyen összegű nyugdíjprémiumra lesznek jogosultak.)

Nyugdíjprémium persze csak akkor fizethető, ha ténylegesen meglódul a magyar gazdaság és a növekedése valóban meghaladja majd 3,5%-ot.


Inflációs nyugdíjemelés 2021. januárjában

 

A fentieken túl a rendszeres (inflációs) nyugdíjmelés keretében jövőre 3 százalékkal növelik a nyugdíjakat. Ha ezt a mértéket a jelenleg 142 ezer forintos átlagnyugdíjra vetítjük, akkor az emelés mértéke 4.260 forint, vagyis az átlagnyugdíj összege 2021. januárjától 146 ezer forint fölé nő (erre lehet majd vetíteni a plusz egy heti nyugdíj összegét). Ha arra a nyugdíjösszegre számoljuk az emelést, amely a nyugdíjak középértékét (mediánját) jelöli - ennél az összegnél pontosan annyi nyugdíjas kap kevesebbet, mint ahányan többet -, és amely jelenleg 127 ezer forint, akkor erre vetítve az emelés mértéke 3.810 forint lesz, vagyis a medián nyugdíj jövő januártól 131 ezer forint fölé nő.


Lehetséges emelési korrekciók 2020. novemberében és 2021. novemberében

 

Idén novemberben akkor lesz emelési korrekció, ha a 2020. január-augusztus hónapokban mért tényleges infláció mértéke meghaladná az idén januári nyugdíjemelés mértékét, a 2,8%-ot.

2021. novemberében akkor lesz emelési korrekció, ha a 2021. január-augusztus hónapokban mért tényleges infláció mértéke meghaladná a jövő január nyugdíjemelés mértékét, a 3%-ot.


 

Összességében a nyugdíjas társadalom tagjai 2020. novembere és 2021. novembere között ötször is számíthatnak plusz juttatásra,

ezek közül kettőre biztosan:

1. idén novemberben emelési korrekcióra számíthatnak, ha a 2020. január-augusztus között ténylegesen mért fogyasztói áremelkedés mértéke meghaladná a 2,8%-ot (nyugdíjprémiumra idén sajnos nem számíthatnak),

2. jövő januárban biztosan számíthatnak 3% inflációs emelésre,

3. jövő februárban biztosan számíthatnak egy heti plusz nyugellátásra,

4. jövő novemberben emelési korrekcióra számíthatnak, ha a 2021. január-augusztus hónapokban mérendő tényleges áremelkedés mértéke meghaladná a 3%-ot,

5. szintén jövő novemberben nyugdíjprémiumra is számíthatnak, ha a GDP 2021. évi növekedése meghaladná a 3,5%-ot - a költségvetési trörvény tervezete szerint a növekedés mértéke 4,8% lesz.


Ha még nem tette meg, iratkozzon föl az INGYENES heti hírlevelemre, hogy mindig képben legyen a nyugdíjakat érintő változások tekintetében!

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...