A választások után szigorításokra kell készülni

A választások után szigorításokra kell készülni

2022. 02. 22.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Ha el akarjuk kerülni, hogy a jövő nyugdíjasaira még fájdalmasabb megszorítások várjanak, akkor már a 2022-es választási évet követően korlátozó intézkedések szükségesek.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha személyes kérdése van a nyugdíj számításával, a nyugdíjigénylés optimális időzítésével, a nyugdíj növelési lehetőségeivel kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A Napi.hu hírportál részletesen ismerteti a Portfolio gazdasági portálon az infláció és a nyugdíjemelés kapcsán megjelent elemzésemnek a közeljövőben elkerülhetetlen nyugdíjszigorításokkal foglalkozó fejezetét.

 

A 2022-es választási évet követően jobb, ha szigorításokra készül minden érintett, hiszen rövid időn belül kezelni kell - a nyugdíjemelés optimális megváltoztatása mellett - a nyugdíjrendszer lényeges gondjait.

Ezek közé tartozik:

- a nők kedvezményes nyugdíja (Nők 40) feltételeinek szigorítása: a 40 évnyi jogosító időnek a nyugdíjkorhatár 3 évvel történt emelkedése tükrében 43 évre kellene emelkednie,


- a külföldön dolgozó magyarok miatt kieső itthoni járulékbevételek pótlásának kérdésköre,


- a járulékplafon 2013-as eltörlése miatt a magas keresetűek exponenciálisan emelkedő nyugdíjígérvényének problémaköre,


- a közteherviselés hazai optimalizációs lehetőségeinek (részmunkaidő, kata, ekho, őstermelők) az érintettek nyugdíjvárományát drámai mértékben csökkentő hatásainak problémája,


- a nyugdíj összegének a várható élettartam hosszától való függetlensége fenntarthatatlanságának kezelése,


- a nyugdíjmegállapítás évének a nyugdíj összegére gyakorolt védhetetlen befolyásának, vagyis a valorizáció méltánytalanság-gerjesztő hatásainak kezelése.

Miközben 2010-2011-ben – hatalmas áldozatokkal – könnyítettek a nyugdíjrendszer terhelésén (rokkantsági nyugdíjak, korhatár előtti nyugdíjak, szolgálati nyugdíjak megszüntetése, a magánnyugdíjpénztári rendszer visszaállamosítása), a 13. havi nyugdíj kiadási igénye (idén 372 milliárd forint) az egy évtizeddel ezelőtti intézkedések pozitív hatását teljes mértékben lenullázza, vagyis a magyar nyugdíjrendszer fenntarthatósága tekintetében visszahullottunk egy évtizedet, így ismét egyre fenyegetőbbé válnak a nyugdíjrendszer finanszírozási nehézségei.

A Napi.hu összefoglalóját IDE KATTINTVA olvashatja el.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...