A nyugdíjasok érdekeit, és ne az államét nézzék az emeléseknél!

A nyugdíjasok érdekeit, és ne az államét nézzék az emeléseknél!

2023. 01. 19.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A nyugdíjemelés méltányos és fenntartható rendszere három új alapelvre épülhet: a nyugdíjasok javára inflációs felültervezés, gyakoribb éven belüli korrekció, sávos emelés valorizációs és szolidaritási korrekciókkal.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha 2023-ban teljesíti a Nők40 feltételeit vagy betölti a 65 éves nyugdíjkorhatárát, de nem tudja, mikor célszerű igényelnie a nyugdíját,  akkor IDE KATTINTVA tegye föl nekem a kérdéseit, hogy azokat méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam - így akár több százezer forint előnyhöz juthat nyugdíjas élete során.

 

A Portfolio gazdasági hírportálon megjelent a nyugdíjemelési rendszer kívánatos átalakításáról szóló elemzésem második része. Részletek a cikkemből:

A súlyos méltányossági mellékhatásokkal működő nyugdíjemelési eljárás megváltoztatására kézenfekvő lehetőség nyílik az EU számára benyújtott magyar helyreállítási és ellenállóképességi tervben említett nyugdíjreform keretében. Nem érdemes azonban a teljes reformcsomag 2025. március 1-jei határidővel vállalt bevezetésére várni a nyugdíjemelési rendszer átalakításával, mert a veszélyhelyzetben minden nap számít a nyugdíjas társadalom tagjai számára.

A jelenlegi nyugdíjemelési rendszer a tapasztalatok szerint alkalmatlan arra, hogy rendkívüli helyzetekben (magas inflációs környezetben) biztosítani legyen képes a nyugdíjak vásárlóértékének a fennmaradását. Feltétlenül szükséges az alacsony inflációjú évekre kitalált és akkor is méltánytalan mellékhatásokkal működő nyugdíjemelési paradigma haladéktalan leváltása.

Milyen elvekre épület az új emelési eljárás?

Ne az állam, hanem a nyugdíjasok érdekeit szolgálja az emelés. Az állam viselje a nyugdíjemelés kockázatait, ne a nyugdíjasok.

A nyugdíjemelés gyakoriságát növelni kell, havi (de legalább negyedéves) emeléssel az elszabadult infláció roncsoló hatása eredményesebben csökkenthető.

A nyugdíjemelés mértékét differenciálni szükséges.


A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatja el.

Az elemzésem első részét ide kattintva olvashatja el.

 

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...