A nyugdíjak és hasonló ellátások melletti munkavégzés hatályos feltételeiről

A nyugdíjak és hasonló ellátások melletti munkavégzés hatályos feltételeiről

2020. 12. 09.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A Szabad Jegyzés december 8-i adásában részletesen ismertettem a nyugdíj és a hasonló ellátások melletti munkavégzésre vonatkozó rendelkezéseket és korlátozásokat, javasolva ez utóbbiak teljes eltörlését.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

 

Kérdése van a nyugdíj melletti munkavégzés feltételeiről és korlátairól? IDE KATTINTVA fölteheti a kérdését, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A korbetöltött nyugdíjasok foglalkoztatását a versenyszférában semmi sem tiltja vagy korlátozza. Annyit dolgozhatnak és kereshetnek, amennyit csak tudnak. A keresetük járulékmentes, vagyis nem kell fizetniük a 18,5% mértékű társadalombiztosítási hozzájárulást, miközben a foglalkoztató is mentesül a nyugdíjas keresete után a 15,5% szociális hozzájárulási adó és az 1,5% szakképzési hozzájárulás alól. Így változatlan bruttó keresetet feltételezve a nyugdíjas munkavállaló nettó keresete 18,5%-kal magasabb, míg a foglalkoztató bérköltsége 17%-kal kevesebb lehet. A koronavírus miatti veszélyhelyzetben ez speciális bérmegállapodásra is lehetőséget adhat a nyugdíjas munkavállaló és a foglalkoztató között, ami a nyugdíjas munkavállalók felvételére vagy megtartására ösztönözheti a munkáltatókat.

Ha a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő hölgy szeretne dolgozni az ellátása mellett, akkor a munkával szerzett keresete tekintetében 2020. július 1-jétől megszűnt az éves összeghatár kereseti korlátozása, vagyis az érintett hölgy is annyit kereshet a versenyszférában, amennyit csak tud. A nők kedvezményes nyugdíja - amely egyébként saját jogú teljes öregségi nyugdíj - mellett szerzett kereset is természetesen járulékmentes.

A versenyszférában érvényes szabályok mellett a beszélgetésben ismertettem a közszférában változatlanul fennálló korlátozásokat, továbbá kitértem a korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság, továbbá a rokkantsági és a rehabilitációs ellátás mellett végezhető munka feltételeire és korlátaira is, javasolva az összes korlátozás mielőbbi eltörlését.

A beszélgetést IDE KATTINTVA hallgathatja meg.

(Az adás 18. percétől indul a velem folytatott beszélgetés.)

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...