A magyar nyugdíjrendszer nem kezeli a nyugdíjak elértéktelenedését

A magyar nyugdíjrendszer nem kezeli a nyugdíjak elértéktelenedését

2021. 08. 28.

A nyugdíjasok mindannyian egy szegénységi csúszdára kerülnek mindaddig, amíg a nyugdíjemelés módja meg nem változik. Erről és a relatív elszegényedés lehetséges lassításáról beszéltem a Magyar Hangnak.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése van a nyugdíjával, annak megállapításával, növelési lehetőségeivel kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA tegye föl a kérdését, és méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszolom. 

 

Részlet a Magyar Hang portálján megjelent interjúból:

 

"2010-ben a nettó átlagbérnek még csaknem 75 százalékát érte az átlagnyugdíj, 2020-ban már alig 53 százalékát. A mind nagyobb lemaradást jól jelzi, hogy 2019-től ez a mutató már az uniós átlag alá került, azaz nemzetközi összehasonlításban is egyre romlik a magyar nyugdíjasok helyzete.

Az okokról, az esetleges megoldásról kérdeztük Farkas Andrást, a NyugdíjGuru News portál alapítóját és szakértőjét.

– A nyugdíj megállapításának rendszerébe van kódolva a szegénységi csúszda jelensége, vagyis hogy a nyugdíj annál kevesebbet ér, minél korábbi évben állapították meg. Ennek oka, hogy amíg az utóbbi hat évben átlagosan 10 százalékkal emelkedtek a bérek, a nyugdíjakat csak a jellemzően évi 3 százalékos infláció mértékével emelték. Minél korábban állapították meg a nyugdíj összegét, annál nagyobb a lemaradás. Ez utóbbi oka, hogy az ellátás megállapításakor valorizációs szorzókat alkalmaznak, amelyekkel a nyugdíj alapjául szolgáló életpálya átlagkereset értékét a nyugdíjmegállapítás évét megelőző év nettó országos átlagkeresetéhez igazítják. Vagyis az első évi nyugdíj még „értékálló”, utána viszont éppen azért, mert a nettó bérnövekedést nem, csak az inflációt veszik figyelembe az éves emelésnél, egyre jobban elértéktelenedik a bérekhez viszonyítva. Így fordulhat elő, hogy ugyanannyi szolgálati idővel és bérrel a frissen nyugdíjba vonulóhoz képest jóval kevesebb az apanázsa annak, aki például öt évvel korábban kérte a nyugdíj megállapítását – fejtette ki a szakértő."

 

A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatja el.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...