A januári emelést követnie kell egy nyári és egy őszi korrekciónak

A januári emelést követnie kell egy nyári és egy őszi korrekciónak

2023. 01. 24.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Egy év alatt negyedjére kapnak nyugdíjemelést az idősek, akik tavaly prémiumban és 13. havi juttatásban is részesültek, az infláció azonban még mindig gyorsabban nő, mint a nyugdíj.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

2023-ban teljesíti a Nők40 feltételeit vagy betölti a 65 éves nyugdíjkorhatárát, de nem tudja, mikor célszerű igényelnie a nyugdíját? IDE kattintva fölteheti a kérdéseit, hogy azokat méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam. Így akár több százezer forint előnyhöz juthat nyugdíjas élete során. 


Az elszabadult infláció,  a januári nyugdíjemelés, a februárban érkező 13. havi nyugdíj és az év során várható nyugdíjemelési korrekciók kapcsán nyilatkoztam az InfoRádiónak, amelynek leiratát ide kattintva olvashatja el az InfoStart hírportálon.

 

Részlet a leiratból:

"Az elszabaduló infláció miatt 2022 folyamán a nyugdíjasok háromszor – januárban, júliusban és novemberben – kaptak nyugdíjemelést, aminek összesített eredményeként 14 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak. Emellett 13. havi nyugdíjban is részesültek februárban, valamint egy kisebb összegű prémiumot is kaptak novemberben, a maximális összege 10 ezer forint volt – emlékeztetett Farkas András.

Mindeközben a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint a nyugdíjasinfláció múlt évben 15,2 százalék volt, magyarán – csak a nyugdíjemelést figyelembe véve – a nyugdíjak vásárlóértéke 1,2 százalékkal maradt el a tényleges inflációs hatástól, arról nem beszélve, hogy a nyugdíjasok szubjektív inflációérzékelése ennék is több, hiszen számukra a tényleges inflációs nyomás az élelmiszerárakban és az energiaárrobbanáson keresztül csapódik le – tette hozzá.

Farkas András szerint nem vitás, hogy nagyon örül minden nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő az idén januári 15 százalékos nyugdíjemelésnek, de az már most borítékolni lehet, hogy

ez nem lesz elegendő az idei év inflációjának az ellensúlyozására,

hiszen az előrejelzés, amit a kormányzat is alapul vett, nem 15, hanem 15 és 19,5 százalék közé eső nyomással számol. A szakértő szerint ezért az év eleji emelést biztosan követnie kell majd egy nyári és egy őszi korrekciónak is, ahogyan arra tavaly és tavaly előtt is szükség volt."

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...