"A 13. havi nyugdíj olyan, mintha a fuldoklónak a parton dobnánk mentőövet"

"A 13. havi nyugdíj olyan, mintha a fuldoklónak a parton dobnánk mentőövet"

2020. 04. 17.

A 13. havi nyugdíj visszaépítésére mindösszesen 280 milliárd forintot biztosít a kormány, ez valóban egy havi nyugdíjkiadás, de a 4 év alatti visszaépítés 1+2+3+4=10 heti nyugdíjkidásnak, azaz 700 milliárd forintnak felel meg.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha Önnek személyes kérdése van a nyugdíjával vagy a nyugdíjjogosultságával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti föl a kérdését, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A Pénzcentrum.hu portál "Nyugdíjasok: A 13. havi nyugdíj olyan, mintha a fuldoklónak a parton dobnánk mentőövet" címmel tett közzé összefoglalót a 13. havi nyugdíjjal kapcsolatos kormányzati bejelentésekről és az erre adott első reakciókról, a cikkben a 13. havi nyugdíj költségei kapcsán idéznek:

"Nem jön ki a matek

Palkovics László innovációs miniszter április 7-én sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a 13. havi nyugdíj visszaépítésére mindösszesen 280 milliárd forintot biztosít a kormány.

Ha ebből az összegből indulunk ki, amit négy év alatt költene el a kormány, akkor valójában az évi plusz egy heti nyugdíj összege jönne ki, ami pedig inkább lenne tekinthető egyfajta bőkezű nyugdíjprémiumnak, mintsem 13. havi nyugdíjnak. A mai bejelentés alapján viszont a 280 milliárdos összegnél jóval többet kell majd költeni, ennek fényében 700 milliárd forintról beszélünk, és 2025-től a 13. havi nyugdíj évente 280-300 milliárdos plusz kiadást jelent majd - mondta a Pénzcentrumnak Farkas András nyugdíjszakértő. Kitért arra is, ez egy merész ígéret a kormány részéről, hiszen nem biztos a finanszírozás. Úgy véli, a nyugdíjasoknak most lenne szüksége anyagi segítségre, hiszen az árak elszálltak, miközben csaknem 1 millió nyugdíjas van ma Magyarországon, akiknek a nyugdíja nem éri el a medián nyugdíj (az a nyugdíjösszeg, amely alatt és fölött azonos számban részesülnek nyugdíjban, ennek értéke 2020-ban 127 ezer forint) összegét. Emellett 600 ezer idős van, aki egyedül él, egyedül kell gazdálkodni a nyugdíjból.

El van különítve az idei nyugdíjprémiumra 21,4 milliárd forint, azt a veszélyhelyzetben azonnal célszerű lenne felhasználni, és olyan segélyezésre költeni, ami által a nyugdíjasok azonnali segélyt kapnának, méghozzá úgy, hogy valóban a rászorulók részesüljenek a támogatásból  - mondta a szakember."

A cikket IDE KATTINTVA olvashatja el.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...