70 évre emelkedhet a nyugdíjkorhatár a magyarországi cégvezetők szerint

70 évre emelkedhet a nyugdíjkorhatár a magyarországi cégvezetők szerint

2020. 03. 09.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Brutális nyugdíjkorhatár-emelés jöhet? A magyarországi cégvezetők túlnyomó többsége biztosra veszi, hogy 2030-ig 70 évre emelik a nyugdíjkorhatárt – derült ki a PwC Magyarország adótanácsadó cég legfrissebb vezérigazgatói felméréséből.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha Önnek személyes kérdése van a meglévő vagy a jövőben esedékes nyugdíjával kapcsolatban - például arról, hogy pontosan mikor érdemes igényelnie a nyugdíját -, akkor IDE KATTINTVA teheti föl a kérdését, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A nyugdíjrendszer fenntarthatósága miatti korhatáremelésről korábban az OECD készített tanulmányt, de az nem erre az évtizedre, hanem későbbre tette ennek szükségességét. A világ legfejlettebb országait tömörítő szervezet 72 éves nyugdíjkorhatárt látott elkerülhetetlennek Magyarország esetében, de csak 2050-től. Jelenleg ugyanis száz aktív korú munkavállaló 28 nyugdíjast tart el, harminc év múlva pedig már 53-at kellene, ha nem emelik a korhatárt. 

A nyugdíjszakértő szerint egyelőre nincs realitása a drasztikus korhatáremelésnek, szerinte a nagy munkaerőhiány is közrejátszik abban, hogy ennyire megemelnék a vállalatvezetők a nyugdíjkorhatárt.

– Mostanában nem fenyeget minket ez a veszély. 2022-re emelkedik 65 évre a korhatár, amivel stabil lesz a következő években a nyugdíjrendszer. Valamikor 2040 körül lesz rázós a nyugdíj-finanszírozás helyzete, akkor mindenképpen kell valamit lépni a fenntarthatóság érdekében – mondta a Blikknek Farkas András, a nyugdijguru.hu alapítója, aki szerint hosszú távon mindenképp emelni kell majd a nyugdíjkorhatárokat.

A cikk folytatáasát IDE KATTINTVA olvashatja el!

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...