17,5 százalékkal magasabbak lesznek idén a valorizációs szorzók

17,5 százalékkal magasabbak lesznek idén a valorizációs szorzók

2023. 02. 25.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Idei nyugdíjmegállapítás esetén a nyugdíj alapjául szolgáló nettó életpálya átlagkereset számításához a tavalyinál 17,5 százalékkal magasabb valorizációs szorzókat kell alkalmazni.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha már teljesítette vagy idén teljesíti a nyugdíj (akár a korhatára betöltésével igényelhető nyugdíj, akár a nők kedvezményes nyugdíja) feltételeit, és a bizonytalan gazdasági helyzet, különösen a változatlanul elszabadult infláció miatt nem tudja, hogy akkor jár-e jobban, ha idén, vagy visszamenőleg, vagy csak jövőre, esetleg még későbbre halasztva kéri a nyugdíját? Ha ilyen kérdéseken tépelődik és a folyton változó veszélyhelyzeti körülmények között nem biztos a válaszokban, akkor IDE KATTINTVA tegye föl nekem a kérdéseit, hogy azokat méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam - így akár több százezer forint előnyhöz juthat nyugdíjas élete során. Ne habozzon, ne veszítsen - kérdezzen!

 

 

A valorizációs szorzók növekedése 2023. évi nyugdíjmegállapítás esetén 17,5 százalékos

 

A 2023. január 1. és december 31. közötti megállapítási kezdőnappal nyugdíjat igénylő személyeknek a tavalyinál 17,5 százalékkal magasabb valorizációs szorzókkal állapítják meg a nyugdíjuk alapját képező nettó számított havi életpálya átlagkeresetük összegét.

A valorizáció lényege, hogy az életpálya során a korábbi években szerzett, nettósított éves kereseteket az adott évre vonatkozó valorizációs szorzóval meg kell szorozni, így kell azokat a nyugdíjba vonulás évét megelőző év nettó átlagkereseti szintjéhez igazítani.

2023. évi nyugdíjigénylés esetén a 2021-es és korábbi évek nettósított éves kereseteit kell a 2022. év kereseti szintjéhez igazítani a 2023. március végén egy kormányrendeletben kiadandó valorizációs szorzók révén.

A KSH legfrissebb (2023. február 23-án közzétett) kereseti gyorstájékoztatója tükrében a 2022. január –  december hónapokban mért átlagkeresetek jelentős mértékben nőttek az előző év azonos időszakához képest.

2022. január – december időszakban a bruttó átlagkereset 515.800 forint, a közfoglalkoztatottak nélkül számítva 526.300 forint volt. Ugyanebben az időszakban a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 343.000 forint, a kedvezményeket is figyelembe véve 355.300 forint volt.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 17,5 százalékkal, a kedvezmények figyelembe vételével számított nettó átlagkereset pedig 18,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

E friss gyorsjelentés tükrében a 2023. január 1. és december 31. közötti nyugdíjmegállapítások esetében 17,5 százalékkal nőnek a valorizációs szorzók a 2022-ben alkalmazott szorzókhoz képest.

Így idén is látszólag töretlenül folytatódik az a trend, hogy a nyugdíjba vonulás évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ez nem csak a korbetöltött öregségi nyugdíjra, hanem a nők kedvezményes nyugdíjára is érvényes összefüggés. Csakhogy ezt a trendet a 2022-ben elszabadult és egyelőre idén sem csillapuló infláció felülírhatja.

Ezért azoknak a nyugdíjigénylőknek, akik idén teljesítik a nyugdíjuk feltételeit, életbevágóan fontos, hogy képesek legyenek optimálisan időzíteni a nyugdíjmegállapításuk kezdőnapját.

Ha Ön nem tudja, hogyan kell ezt megtennie, feltétlenül érdemes ide kattintva megkérdeznie, mikor, hogyan és mit kell tennie annak érdekében, hogy a nyugdíja összege az Ön számára legkedvezőbb módon alakulhasson.

A végleges valorizációs táblázatot a 2023. március végén (vagy április első napjaiban) e tárgyban kiadandó kormányrendelet határozza meg. A kormányrendelet közzétételéről természetesen azonnal beszámolok majd.

 

Ha még nem tette volna meg, IDE KATTINTVA föliratkozhat a NyugdíjGuru News ingyenes heti hírlevelére, hogy időben értesüljön a nyugdíjakat érintő minden fontos fejleményről!

 

 

 

 

 

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...