14. havi nyugdíjat kell adni, de még ez is kevés lesz

14. havi nyugdíjat kell adni, de még ez is kevés lesz

2022. 08. 24.

A vártnál magasabb GDP-adat tükrében nyugdíjprémiumra, a száguldó infláció miatt pedig pótlólagos nyugdíjemelési korrekcióra is számíthatnak a nyugdíjasok 2022. novemberében.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése van a nyugdíj megállapításával, számításával, emelésével, növelési lehetőségeivel kapcsolatban, akkor azt IDE KATTINTVA tegye föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Részletek a Portfolio-portálon megjelent cikkemből:

 

A kettős juttatás következtében a nyugdíjasok lényegében nem 13, hanem 14 havi nyugdíjat kaphatnak idén, de az elszabadult infláció miatt egy újabb rendkívüli korrekcióra is szükség lenne decemberben.


Így ha a GDP éves növekedése valóban 6%-os lesz és a január-augusztus hónapokban mért tényleges inflációból következtetett éves infláció mértéke valóban 15% lesz, akkor a nyugdíjprémium és a nyugdíjnövelési korrekció eredményeként az átlagos nyugdíjas 160 ezer forintos egyösszegű juttatásban részesülhet, miközben a novemberi nyugdíja 10 ezer forinttal emelkedhet.


A két novemberi juttatás öszesen 375 milliárd forintba kerülne - ennyivel több pénzt költhetnének el a nyugdíjasok -, ami egyenértékű egy plusz havi teljes öregségi nyugellátás költségével (a 13. havi nyugdíj költségigénye 372 milliárd forint). 

Az elszabadult infláció és a vártnál magasabb GDP-növekedés miatt a nyugdíjasok lényegében 14 havi nyugdíjat kaphatnak idén. De ez sem lesz elég az infláció elleni küzdelemben.


A novemberi dupla juttatás ellenére elkerülhetetlennek látszik egy év végi, decemberi rendkívüli nyugdíjemelési korrekció beiktatása. 

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nyugdíjemelési korrekció békeidőszakra tervezett eljárása nem megfelelő a jelenlegi veszélyhelyzetben, mert a nyugdíjak vásárlóértéke hónapról-hónapra romlik, amelyet a több hónapos késéssel érkező kompenzáció csak utólag és csak részlegesen képes orvosolni. 

A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatja el.

 

 

Ezt a cikkemet részletesen ismerteti a Napi.hu hírportál is, "Nyugdíj: az ősszel kvázi 14. havi nyugdíjat fizet a kormány, de emelést javasolnak" címmel.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...