Új lehetőség a nyugdíj melletti munkavégzésre

Új lehetőség a nyugdíj melletti munkavégzésre

2017. 05. 25.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Mi a két legnagyobb akadálya annak, hogy dolgozni kívánó nyugdíjasok akár százezres nagyságrendben enyhíthessék a sok területen kínzó munkaerőhiányt Magyarországon? Cikkem a közérdekű nyugdíjas szövetkezetekről a Lokál Extrában.

K Küldés K Nyomtatás
Iratkozzon föl az INGYENES heti hírlevelemre, hogy a nyugellátásokat érintő fejleményekről időben értesüljön!

 

Mi a két legnagyobb akadálya annak, hogy dolgozni kívánó nyugdíjasok akár százezres nagyságrendben enyhíthessék a sok területen kínzó munkaerőhiányt Magyarországon?

Egyrészt a nyugdíj melletti munkával szerzett kereset után majdnem minden közterhet meg kell fizetni (csak a pénzbeni egészségbiztosítási járulék és a munkaerőpiaci járulék alól mentesül a nyugdíjas, miközben munkáltatója csak 100 ezer forint bruttó bérig mentesül az idén 22 százalékos szociális hozzájárulási adó 50 százalékának megfizetése alól). Másrészt a magányosan eljáró nyugdíjas munkakeresési szándéka legtöbb esetben elvérzik néhány sikertelen kísérlet után, hiszen a munkaerőpiacon nincs kiterjedt kapcsolati tőkéje, így nem is tudja, milyen munkáltatóhoz fordulhat a siker reményében.

Ezt a kettős akadályt kívánja lebontani az a friss kormánypárti törvényjavaslat, amely létrehozná a közérdekű nyugdíjas-szövetkezeteket.

A cikk folytatását IDE KATTINTVA olvashatja el.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...