Kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie a nyugdíjas vállalkozónak?

Kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie a nyugdíjas vállalkozónak?

2020. 07. 08.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

2020. július 1-jétől változott a járulékfizetés rendje. Érintik-e a változások a nyugdíjas vállalkozókat?

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha Önnek személyes kérdése van a nyugdíjával vagy a nyugdíj melletti munkavégzés lehetőségeivel kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti föl a kérdését, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

 

A 2020. június 30-áig hatályos rendelkezések szerint kiegészítő tevékenységet folytató volt az az egyéni, illetve társas vállalkozó, aki vállalkozói tevékenységet saját jogú nyugdíjasként folytatott, továbbá az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki betöltötte a rá irányadó nyugdíjkorhatárt.

A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozó egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére is kötelezett volt – a társas vállalkozó után a vállalkozás fizette -, amelynek mértéke 2020 első félévében havi 7710 (napi 257) forint volt. (Emellett a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozónak egyaránt fizetnie kellett a 10% nyugdíjjárulékot.)

Az új társadalombiztosítási törvény 2020. július 1-jei hatályba lépésével a kiegészítő tevékenységet folytató nyugdíjas vállalkozó jövedelme is járulékmentessé vált, ennek következtében az egészségbiztosítási szolgáltatási járulék fizetésének kötelezettsége is megszűnt.

A nyugdíjasnak semmilyen esetben sem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie. (A nyugdíjasok egészségügyi ellátását a költségvetés finanszírozza.)

Az új társadalombiztosítási törvény elrendeli, hogy egészségügyi szolgáltatásra jogosult a nyugdíjbiztosítási ellátásban részesülő személy.

Ilyen ellátásnak minősül a saját jogú nyugellátás (az öregségi nyugdíj, ideértve a nők kedvezményes nyugdíját is), valamint hozzátartozói nyugellátás (az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás, a szülői nyugdíj, valamint a baleseti hozzátartozói nyugellátások).

A központi költségvetés a nyugdíjasok után havonta a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott összegű egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet.

Az új törvény módosította a kiegészítő tevékenységet folytató személy meghatározását, eszerint kiegészítő tevékenységet folytató személy a biztosítási kötelezettség alá eső jogviszonyban kereső tevékenységet folytató saját jogú nyugdíjas személy, továbbá az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki a rá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte és egyéni vagy társas vállalkozónak minősül, akkor is, ha a saját jogú vagy a hozzátartozói nyugellátás folyósítása szünetel.

A cikk folytatását IDE KATTINTVA olvashatja el.

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...