Mi könnyíthetné meg a nyugdíjasok munkavállalását?

Mi könnyíthetné meg a nyugdíjasok munkavállalását?

2017. 03. 13.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A Pénzcentrum portál március 13-i számában jelent meg a nyugdíj melletti munkavégzésről szóló cikk, amelyben idézik a nyugdíj melletti munkavégzés megkönnyítéséhez szükségesnek tartott javaslataimat.

K Küldés K Nyomtatás
Iratkozzon föl az INGYENES heti hírlevelemre, hogy mindig időben értesüljön a nyugdíj és egyéb ellátások melletti munkavégzés feltételeiről és lehetőségeiről!

 

Idézet a cikkből:

"A dolgozni vágyó nyugdíjasok visszacsábítása a munkaerőpiacra valóban hozzájárulhat a munkaerőhiány enyhítéséhez. Farkas András nyugdíjszakértő szerint ehhez azonban több feltételnek is teljesülnie kellene:

A közszférában hatályban lévő nyugdíjas-foglalkoztatási tilalom eltörlésére vagy lényeges enyhítésére lenne szükség. Ennek kapcsán a 2013-ban bevezetett nyugdíjfolyósítási szüneteltetés szabályának hatályon kívül helyezésére is.

A nyugdíjast alkalmazni kívánó munkáltatók kedvezményeinek növelése is fontos lenne, jelenleg ugyanis csak a szocho kedvezmény jár az 55 év feletti munkavállalót alkalmazók részére, az is csak 100 ezer forint bruttó bér erejéig.

A nyugdíj mellett munkát végzők közteherinek jelentős enyhítésre is szükség lenne. Jelenleg csak a pénzbeli egészségbiztosítási járulék és a munkaerőpiaci járulék fizetése alól mentesül a nyugdíjas munkavállaló.

Ezek mellett pedig a korhatár betöltése előtti nyugdíj vagy korhatár előtti ellátás melletti munkavégzésre vonatkozó éves összeghatár eltörlése is fontos lenne. De nem ártana a nyugdíj melletti munkával szerzett kereset alapján elérhető nyugdíjnövelés mértékének emelése sem."

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...