Nyugdíjinfók a karanténból - a nők kedvezményes nyugdíja összegének számítása

Nyugdíjinfók a karanténból - a nők kedvezményes nyugdíja összegének számítása

2020. 05. 08.

A nők kedvezményes nyugdíja kapcsán fölmerülő leggyakoribb kérdések egyike, hogyan számítják ki ennek a kedvezményes, mégis teljes nyugdíjnak az összegét. Ennek során nem a jogosító idő, hanem a számításhoz figyelembe vehető szolgálati idő a lényeges.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha Önnek személyes kérdése van a nők kedvezményes nyugdíjával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti föl a kérdését, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A nők kedvezményes nyugdíja kapcsán fölmerülő leggyakoribb kérdések egyike, hogyan számítják ki ennek a kedvezményes nyugdíjnak az összegét.

Ennek során nem a kedvezményes nyugdíjra jogosító idő (amelynek legalább 40 évnek kell lennie), hanem a nyugdíjszámításhoz figyelembe vehető szolgálati idő számít - amelynek része az összes olyan időtartam is, amely nem számítható be a jogosító időbe, noha egyébként szolgálati időnek minősül.

Ilyen például az 1998 előtt végzett felsőfokú nappali tagozatos tanulmányok időtartama,

a felnőtt hozzátartozó ápolására tekintettel kapott ápolási díj folyósításának tartama,

a passzív táppénz tartama,

a megállapodással szerzett szolgálati idő tartama,

az álláskeresési járadék tartama,

a rehabilitációs ellátás tartama,

és így tovább. 

Ha viszont volt olyan időszak, amikor az érintett hölgy keresete a keresőtevékenységgel járó jogviszonyában nem érte el a minimálbér összegét, akkor a nyugdíjszámítás során ezt a jogosultság szempontjából egyébként teljes értékű szolgálati időtartamot arányosítani kell a tényleges (járulékalapot képező) kereset és a minimálbér arányában.

A nők kedvezményes nyugdíja a világon egyedülállóan kedvezményes amiatt, hogy az összegét nem terheli semmilyen levonás annak ellenére sem, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése előtt igénybe lehet venni.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...