Karácsonyi körkép a nők nyugdíjhelyzetéről

Karácsonyi körkép a nők nyugdíjhelyzetéről

2020. 12. 22.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Egy ideális világban a nemek közötti egyenlőség minden tekintetben érvényesülne, így a gazdaságban is: egyenlő munkáért egyenlő bér járna, és kiemelt munkakörnek minősülne a gyermeknevelés, a családtagok gondozása és a házimunka is.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Kérdése van a nők kedvezményes nyugdíjával vagy az özvegyi nyugdíjjal  kapcsolatban? IDE KATTINTVA fölteheti a kérdését, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Részlet a cikkemből:

A közkeletű vélekedéssel ellentétben a nők egy sor rendelkezés alapján jobban járnak az időskori ellátórendszerben, mint a férfiak.

Legfőképpen azért, mert a nők kedvezményes nyugdíja (amelyet értelemszerűen a férfiak nem vehetnek igénybe) a világon egyedülálló módon olyan korhatár előtti teljes öregségi nyugdíj, amelyet nem terhel semmilyen levonás. Ez nagyon komoly pozitív diszkrimináció a hölgyek javára, egyébként az Alaptörvény közvetlen rendelkezése alapján. 

Azokban a modern nyugdíjrendszerekben, amelyek ismerik a korhatár előtt is kérhető nyugdíjtípusokat, levonással (málusszal) sújtják az összes olyan nyugellátást, amelyeket az érintett a rá vonatkozó nyugdíjkorhatár betöltése előtt vesz igénybe. A levonás nagysága attól függ, mennyivel korábban kéri valaki az ilyen ellátást, jellemzően évi 5-6% a málusz mértéke. Miután a Nők40 alapján itthon átlagosan három évvel korábban igénylik a nyugdíjukat a feltételeket teljesítő hölgyek, 15-18% levonás terhelhetné a nyugdíjukat, ha nem érvényesülne Magyarországon ez az egészen kivételes pozitív diszkrimináció a nők javára, amelynek eredményeként a Nők40 teljes (levonás néküli) nyugdíj.

A Nők40 költségvetési fedezete a nyugdíjkasszában 2021-ben átlépi a 300 milliárd forintot, s ha a nyugdíj feltételei nem változnak, akkor a kiadás stabilan növekvő pályán marad. Ennek alapján látható, hogy a Nők40 éppen annyiba kerül, mint az ígéret szerint 2024-re teljesen visszaépülő 13. havi nyugdíj. Ha valaki - például az osztrák példán fölbuzdulva - a 14. havi nyugdíj lehetőségét keresi, akkor azt a nők kedvezményes nyugdíja formájában találja meg. Ennek persze az is az ára, hogy a férfiak semmilyen módon nem jogosultak az öregségi nyugdíjukra a korhatáruk betöltése előtt.

A teljes cikkemet IDE KATTINTVA olvashatja el a Portfolio.hu portálon.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...