Hogyan érdemes időzíteni a nők kedvezményes nyugdíjának igénylését?

Hogyan érdemes időzíteni a nők kedvezményes nyugdíjának igénylését?

2021. 10. 15.

Nagyon sok hölgy kérdezi tőlem, hogyan időzítsék a nők kedvezményes nyugdíja igénylését a lehető legjobb eredmény elérése érdekében. Az időzítést befolyásoló legfontosabb körülményeket összegzem ebben a posztomban.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése van a nők kedvezményes nyugdíjával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA tegye föl a kérdését, és méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszolom. 

 

Hogyan érdemes időzíteni a nők kedvezményes nyugdíjának igénylését?

 

A 64 év 183 napos korhatár betöltése alapján 2021-ben az 1956. második félévében született személyek igényelhették a nyugdíjukat, így a számukra irányadó korhatárt 2021. első félévében töltötték be. Az 1957-ben született évjáratok tagjaira már 65 éves a nyugdíjkorhatár, amelyet csak 2022. január 1-jétől kezdődően töltenek majd be. 

Mindezek miatt 2021. második félévében csak a nők kedvezményes nyugdíja igényelhető (persze azoknak a nyugdíjigénylését is befogadják, akik már korábban teljesítették a nyugdíjuk feltételeit).

Ennek kapcsán érdemes áttekinteni, mikor érdemes az érintett hölgyeknek igényelniük ezt a kedvezményes nyugellátást.


Amint teljesülnek a nők kedvezményes nyugdíja feltételei, célszerű haladéktalanul igényelnie a nyugellátást annak a hölgynek, akinek a személyes helyzete ezt indokolja, vagyis nincs munkája vagy nem megfelelő a munkahelye, vagy a munkáltatója nem kívánja tovább alkalmazni, esetleg törékeny az egészségi állapota, vagy a munka helyett inkább a családjával, az unokáival vagy a saját kiteljesedésével foglalkozna inkább.

Ugyanilyen erős indok lehet az azonnali igénylés mellett, ha az érintett hölgynek jó a munkahelye, és a nyugdíj azonnali igénylését követően tovább kívánja folytatni a munkáját, ám már nyugdíjasként, mivel így mind neki, mind a munkáltatójának nagyon kedvezővé válnak az alkalmazás feltételei. (A kereset járulékmentes, a munkáltatónak szocho- és szakho-mentes, miközben nincs semmilyen kereseti korlátozás.)

Sok nő fél attól, hogy a közeljövőben szigorodhatnak a kedvezményes nyugdíj  feltételei, ezért késlekedés nélkül igénybe kívánja venni ezt a nyugellátást, amíg csak lehetséges a jelenlegi feltételek mellett. A feltételek szigorításától való tartás nem alaptalan, hiszen a nyugdíjkorhatár folytonos emelkedésével lassan szinte minden hölgy elmehet a korhatára betöltése előtt nyugdíjba.  A közeljövőben gyakorlatilag az egyetemet végzett összes hölgy is jogosulttá válik a korhatár betöltése előtti nyugdíj igénylésére, annak ellenére, hogy a kedvezményes nyugdíjra jogosító időbe a tanulmányi időtartamok nem számíthatók be. Így feltehetően jogosan tartanak attól az érintett hölgyek, hogy ha várnak az igényléssel, akkor már nem lesz elég a kedvezményes nyugdíj bevezetésekor hatályos 62 éves nyugdíjkorhatárhoz igazított 40 évi jogosító idő, hanem a három évvel növekvő korhatárhoz igazítandó 43 évre is emelkedhet a a kedvezményes nyugdíjhoz szükséges minimális időkövetelmény. Ilyen szigorításra azonban 2022-ben (választási év) biztosan nem kerül még sor.

Azoknak hölgyeknek, akik a közszférában dolgoznak (a legtöbben közalkalmazotti, egyéb közszolgálati, vagy egészségügyi szolgálati jogviszonyban), és szeretnék a Nők40-et igényelni, tudniuk kell, hogy a kedvezményes nyugdíj igénylése esetén a jogviszonyuk munkáltatói felmentéssel megszűnik.

Ha viszont a jogviszonyuk megszűnése nélkül előzetes munkáltatói hozzájárulással tovább szeretnének a nyugdíjuk mellett dolgozni, akkor azt kell tudniuk, hogy ilyen esetben a nyugdíjukat mindaddig szüneteltetik, amíg a közszolgálati jellegű jogviszonyuk fennáll, miközben már nyugdíjasnak minősülnek, tehát további nyugdíjjogosultságot nem tudnak már szerezni és a szünetelő nyugdíjuk összegét sem tudják újraszámoltatni, ha megszűnik a közszolgálati jellegű jogviszonyuk.

Aki egészségügyi szolgálati jogviszonyban (eszj) dolgozik a nyugdíja mellett, annak is szünetel a nyugdíja az eszj fennállása idejére. Igaz ugyanakkor, hogy az egészségügyi dolgozók igényelhetik a nyugdíjuk összegével egyező nyugdíjpótló jövedelemkiegészítésüket (de ezt a lehetőséget a szintén eszj-ben dolgozó nem orvosi személyzet - adminisztráció, pénzügy, műszakiak, IT, stb. - nem veheti igénybe).

A nők kedvezményes nyugdíja feltételeinek teljesítését követő azonnali nyugdíjigénylés mellett szóló új érv, hogy ez esetben a 13. havi nyugdíj már az igénylés évét követő évtől jár.


Természetesen erős érvek szólhatnak a nők kedvezményes nyugdíja igénylésének halasztása mellett is.

Mindenekelőtt az, hogy ha jó a munkahely és a munkáltató tovább kívánja foglalkoztatni az érintett hölgyet, akkor ő hosszabb szolgálati időt szerezhet, amelynek megfelelően a nyugdíjszámításhoz szükséges nyugdíjszorzóját feljebb tornászhatja. 

Emellett az érintett hölgynek célszerű figyelnie a szolgálati ideje napokban kifejezett számára, és tudnia arról, hogy ha a szolgálati ideje teljes években mért tartama egy újabb évvel nő, akkor 40 évi szolgálati időt meghaladóan évente 2%-kal nő a nyugdíja összege. E tekintetben fontos azt is tudni, hogy a nők kedvezményes nyugdíja összegét nem a jogosító idő alapján számítják, hanem figyelembe vesznek minden szolgálati időtartamot, azokat is, amelyek a jogosító időbe egyébként nem számíthatók be.

Fontos érv lehet a nyugdíjigénylés halasztása mellett, ha az érintett hölgy tisztában volt azzal, hogy a nyugdíjszámításhoz minden évben új valorizációs szorzókat kell alkalmazni, amelyek nagysága a tárgyévben elért nemzetgazdasági átlagbér-növekedéshez igazodik, vagyis érdemes kivárni a nyugdíjigényléssel, ha emelkedő átlagbéreket produkáló évekről van szó. Az eddigi legmagasabb valorizációs szorzókat 2021-ben kell alkalmazni, az előrejelzések alapján azonban jövőre még kedvezőbb mértékűek lehetnek ezek a szorzók.

Ha egy hölgy teljesíti a nők kedvezményes nyugdíjának feltételeit, akkor ezt a nyugellátást nem kötelező azonnal igényelnie, a nyugdíjkorhatára betöltéséig bármikor beadhatja a nyugdíjkérelmét. Nagyon sok esetben a halasztás a helyes döntés, mert így magasabb összegű nyugdíjat állapíthatnak meg, és ez egyáltalán nem mindegy a nyugdíjmegállapítást követően átlagosan több, mint húsz évig nyugdíjas magyar nők számára. A kedvezményes nyugdíj összege ugyanis nem számoltatható újra, ha az érintett hölgy betölti a nyugdíjkorhatárát.


A nők kedvezményes nyugdíja igénylésének optimális időzítése tehát sok körülménytől függ, és csak a nyugdíjigénylő konkrét élethelyzete és szándéka alapján határozható meg.

Ennek érdekében érdemes minden érintett nőnek a nyugdíjjal kapcsolatban mindent megkérdeznie és minden előfeltételt tisztáznia, mielőtt beadná a nyugdíjigénylését.

Minden érintett hölgy szíves figyelmét felhívom arra, hogy a Nők40 igénylését követően átlagosan több, mint 250 alkalommal - közel 21 éven keresztül - kapnak majd nyugdíjat, így nagyon nem mindegy, mekkora lesz a nyugdíjuk induló összege. 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...