Ezekkel a feltételekkel lehet dolgozni a nők kedvezményes nyugdíja mellett

Ezekkel a feltételekkel lehet dolgozni a nők kedvezményes nyugdíja mellett

2020. 03. 08.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A versenyszférában a nők kedvezményes nyugdíja mellett munkaviszonyban korlátozás nélkül lehet dolgozni, a keresetet csak 15% szja terheli. Más jogviszonyokban (vállalkozási, megbízási) a jövedelem után csak 2020. június 30-áig kell fizetni a járulékokat.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha Önnek személyes kérdése van a meglévő vagy a jövőben esedékes nyugdíjával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti föl a kérdését, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A versenyszférában a nők kedvezményes nyugdíja mellett a Munka Törvénykönyve szerint szabályozott munkaviszonyban 2019. január 1-je óta korlátozás nélkül lehet dolgozni – akárcsak a korbetöltött öregségi nyugdíj mellett -, a dolgozó nyugdíjas keresetét semmilyen járulék nem terheli, kizárólag a 15%-os személyi jövedelemadót kell megfizetni. Így a nyugdíjas mentesül a 10% nyugdíjjárulék, a 7% egészségbiztosítási járulék és az 1,5% munkaerőpiaci járulék, összesen 18,5% járulékteher alól, míg a munkáltatója is nagyon jól jár, hiszen a nyugdíjas dolgozója munkabére után mentesül a 17,5% szociális hozzájárulási adó és az 1,5% szakképzési hozzájárulás, azaz összesen 19% közteher alól.

Ennek következtében az ilyen munkabért már tavaly sem kellett beszámítani a nők kedvezményes nyugdíja mellett szerezhető kereseteket korlátozó ún. éves keretösszegbe. E korlátozás szerint a kedvezményes nyugdíj az adott évben csak addig volt folyósítható, amíg az érintett nyugdíjas hölgy nyugdíjjárulék alapját képező keresete el nem érte az éves összeghatárt (a minimálbér 18-szorosát), mivel ha azt elérte, akkor a következő hónaptól az év végéig szünteltették a kedvezményes nyugdíj folyósítását. Miután a kedvezményes nyugdíj mellett munkaviszonyban szerzett kereset járulékmentessé vált, az éves keretösszeg kapcsán 2019. január 1. óta az ilyen munkabért figyelmen kívül kell hagyni. Hasonló módon a közérdekű nyugdíjas szövetkezet tevékenységében személyesen közreműködő tagként a kedvezményes nyugdíjban részesülő hölgy szövetkezeti díjazását sem kell beszámítani az
éves keretösszegbe.

A cikk folytatását IDE KATTINTVA olvashatja el!

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...