Áldás vagy átok a nők kedvezményes nyugdíja?

Áldás vagy átok a nők kedvezményes nyugdíja?

2021. 02. 08.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A nők kedvezményes nyugdíja mellett és ellen szóló érveket szedtem csokorba a Portfolio.hu gazdasági hírportál részére írt véleménycikkemben.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha kérdése van a nők kedvezményes nyugdíjával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA tegye azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Idézet a cikkemből:

"Bejárta a sajtót a hír, hogy idén is folytatódik a Nők40, vagyis azok a nők, akiknek 40 év jogosultsági idejük van, elmehetnek nyugdíjba a korhatáruk betöltése előtt is.

A nők kedvezményes nyugdíja kétségkívül rendkívül népszerű a nők körében, érdemes azonban megvizsgálni, hogy valóban előnyös-e a számukra ez a megoldás.

Mi szól a Nők40 mellett?

1. A népszerűsége

Ez a kedvezményes nyugdíj a jelenleg is kormányzó hatalom politikai döntése alapján született, amelyet a Nők40 első tíz évében, 2011 és 2020 között 298 ezer nő vett igénybe, míg a következő hat évben, 2021 és 2026 között számításaim szerint

TOVÁBBI 222 EZER HÖLGYET CSÁBÍTHAT A KORHATÁR ELŐTTI NYUGDÍJAZÁS IGÉNYBE VÉTELÉRE.

Az idén 58-63 éves hölgyek 371 ezer fős létszámának 60%-ával számoltam. Ha egy politikai döntés ennyire népszerűnek bizonyul, azt a döntéshozó nyilván nem vonja vissza, hacsak egyéb kényszerítő erők nem írják felül a politikai akaratot."


A cikk folytatásában kibontom

- a nők kedvezményes nyugdíja mellett szóló további érveket (a nők javára szóló pozitív diszkrimináció, a nyugdíj kivételes, egyedi jellege, a nők kedvezményes nyugdíja melletti munkavállalás előnyei, a 13. havi nyugdíjjal kapcsolatos megfontolások), de

- a nők kedvezményes nyugdíja ellen szóló érveket is (túlzott népszerűség a nők körében, a pozitív diszkrimináció fenntartásának ára, a nyugdíjrendszer megmerevítése, a nyugdíjszámítás eljárása miatt a kedvezményes nyugdíj összegét fenyegető tényezők, a nyugdíjkarbantartás módja miatti relatív elszegényedési folyamat korábbi kezdete, a kedvezményes nyugdíjban részesülés hosszú időtartamából fakadó kockázatok).

A teljes cikklet IDE KATTINTVA olvashatja el a Portfolio-portálon.

Minden hölgy olvasóm számára különösen ajánlom!

 

 

(Cikkem a Portfolio.hu címoldalán)
K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...