A gyermekvállalás figyelembevétele a jelenlegi magyar nyugdíjrendszerben

A gyermekvállalás figyelembevétele a jelenlegi magyar nyugdíjrendszerben

2020. 03. 07.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A mai nyugdíjrendszer több területen – egyebek között a nők kedvezményes nyugdíját, a beszámítható szolgálati időtartamokat, az özvegyi nyugdíjat és az árvaellátást illetően – elismeri a gyermekvállalással kapcsolatos terheket.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha Önnek személyes kérdése van a meglévő vagy a jövőben esedékes nyugdíjával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti föl a kérdését, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A rendszer a nők kedvezményes nyugdíja szempontjából gyermekneveléssel szerzett szolgálati időként ismeri el a terhességi-gyermekágyi segélyben, csecsemőgondozási díjban, örökbefogadói díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermekgondozási segélyben, méltányossági gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, gyermekek otthongondozási díjában és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekre tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati időt, valamint az 1998. január 1-jét megelőzően gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadsággal szerzett szolgálati időt úgy kell tekinteni, mint gyermekgondozási segéllyel, illetve beteg gyermek ápolására biztosított ápolási díjjal szerzett időtartamot.

A nők kedvezményes nyugdíjára való jogosultsághoz negyvenévi jogosultsági idő szükséges.

A keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati időnek a negyven évből el kell érnie legalább harminckét évet, kivéve két esetet. Egyrészt, ha az igénylő nő részére gyermekek otthongondozási díját vagy súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, akkor harminc évet kell elérnie a keresőtevékenységgel szerzett szolgálati időnek.

Másrészt, ha az igénylő nő a saját háztartásában öt gyermeket nevelt, akkor az említett harminckét, illetve harminc év jogosultsági idő egy évvel, valamint minden további gyermek esetén további egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökken (öt gyermek: 1 év, hat gyermek: 2 év, hét gyermek: 3 év, nyolc gyermek: 4 év, kilenc gyermek: 5 év, tíz gyermek: 6 év, tizenegy gyermek: 7 év vonható le a 32 évből, ez a maximum). Ha a gyermekek valamelyike súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermek, akire tekintettel az anya ápolási díjat kapott, akkor az anya ugyanezeket a kedvezményéveket a 30 évből vonhatja le.

A cikk folytatását IDE KATTINTVA olvashatja el!

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...