Milyen nyugdíjat kaphatnak a Németországban dolgozó magyarok?

Milyen nyugdíjat kaphatnak a Németországban dolgozó magyarok?

A német nyugdíjszámítás a 2001-ben bevezetett nyugdíjpontok rendszerére épül. A biztosított minden biztosítási év után az adott évben elért kereseti helyzetét tükröző nyugdíjpontot kap.

K Küldés K Nyomtatás

 

Magyarországon lassan mindenkinek dolgozik közelebbi-távolabbi rokona külföldön, közülük közel kétszázezren Németországban. A kint dolgozó magyarok számára létfontosságú, hogy tisztában legyenek a nyugdíjjogosultságaikkal mind a magyar, mind a külföldi nyugdíjrendszerek tekintetében.  

Ha Önnek is van Németországban dolgozó rokona vagy barátja, kérem, tájékoztassa őket arról, hogy ide kattintva feltehetik a személyes kérdéseiket mind a hazai, mind a német nyugdíjjogosultságukkal és az ezzel kapcsolatos jogérvényesítési  lehetőségeikkel kapcsolatban.


Németországban nő az aggodalom, hogy a kötelező nyugdíjrendszer nem lesz képes elegendő ellátást nyújtani időskorban a társadalom gyors demográfiai öregedése miatt. Emiatt a kötelező állami nyugdíj mellett kiemelten fontos szerepet szánnak a foglalkoztatói és a privát nyugdíjmegoldásoknak is.

A német nyugdíjszámítás a 2001-ben bevezetett nyugdíjpontok rendszerére épül. A biztosított minden biztosítási év után az adott évben elért kereseti helyzetét tükröző nyugdíjpontot kap. A nyugdíjpont értékét az éves kereset határozza meg, amelyet a német nemzetgazdasági átlagbérhez kell viszonyítani, vagyis a személyes kereset összegét el kell osztani a nemzetgazdasági átlagbér összegével.

A cikk folytatását IDE KATTINTVA olvashatja el!

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...