Hogyan lehet brit nyugdíjad?

Hogyan lehet brit nyugdíjad?

2019. 05. 07.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Brexit ide, Brexit oda, az Egyesült Királyságban még mindig rengeteg magyar él és dolgozik és nagyon sokan alighanem hosszú távra terveznek. Nagyon nem mindegy tehát nekik, mi történik majd, amikor nyugdíjba mennek. (A Határátkelő ajánlójából.)

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha időben értesülni akar a magyar mellett a külföldön szerzett nyugdíjjogosultságait is érintő fejleményekről, iratkozzon föl a NyugdíjGuru News ingyenes heti hírlevelére!

 

Az Egyesült Királyságban a nyugellátások területén hagyományosan jóval kisebb az állam szerepe, mint a kontinentális európai országokban. 

A brit állami nyugdíj (State Pension) – a szokásos európai megoldásoktól radikálisan eltérő módon – kizárólag a brit biztosítási idő éveinek számától függő átalány-nyugdíj (flat-rate pension), vagyis azonos biztosítási évszám esetén mindenkinek azonos összegű állami nyugdíj jár. 

Az állami nyugdíj összegében semmilyen módon nem tükröződik, hogy a nyugdíjas mennyit keresett vagy mennyi járulékot fizetett aktív korában. 

A foglalkoztatói nyugdíjpillérben biztosított nyugdíjszolgáltatások összege viszont a járulékalapot képező keresettől függ. 

A brit nyugdíjrendszerben rendkívül fontos szerepet játszik a nyugdíj-előtakarékosság számtalan egyéni módja is, a banki és a biztosítási megoldások széles választékával. 

A cikk folytatását IDE KATTINTVA olvashatja el!

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...