Egy jó példa a nyugdíjrendszerek megújítására

Egy jó példa a nyugdíjrendszerek megújítására

2019. 09. 30.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A svéd nyugdíjrendszer több olyan innovációt is tartalmaz, amely számos ország nyugdíjreformjai­hoz szolgál példaként, a magyar nyugdíjrendszer fejlesztését érintő vitákban is gyakran szerepel. Cikkem a svéd nyugdíjrendszerről.

K Küldés K Nyomtatás

 

Magyarországon lassan mindenkinek dolgozik közelebbi-távolabbi rokona külföldön, közülük tízezres nagyságrendben Svédországban.

A Svédországban dolgozó magyarok számára létfontosságú, hogy tisztában legyenek a nyugdíjjogosultságaikkal mind a magyar, mind a svéd nyugdíjrendszer tekintetében.  

Ha Önnek is van Svédországban dolgozó rokona vagy barátja, kérem, tájékoztassa őket arról, hogy ide kattintva feltehetik a személyes kérdéseiket mind a hazai, mind a svéd nyugdíjjogosultságukkal és az ezzel kapcsolatos jogérvényesítési  lehetőségeikkel kapcsolatban.


A 2003-tól teljeskörűen átalakított svéd nyugdíjrendszer több olyan innovációt is tartalmaz, amely számos ország nyugdíjreformjai­hoz szolgál példaként, a magyar nyugdíjrendszer fejlesztését érintő vitákban is gyakran szerepel. A leghíresebb újítást, az állami nyugdíjrendszer részeként bevezetett névleges egyéni számlákra vonatkozó koncepciót például már öt ország vette át. Hasonlóan példamutatónak bizonyult a svéd automatikus kiegyenlítő mechanizmus, továbbá az öröklési nyereség rendszere, valamint a nyugdíjszámításhoz alkalmazott életjáradék-osztók bevezetése.

Az új svéd nyugdíjrendszer filozófiája öt pontban összegezhető.

A cikk folytatását ide kattintva olvashatja el a Világgazdaság portálján.

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...