A Brexit árnyékában mit érdemes tudniuk az Egyesült Királyságban dolgozó magyaroknak a brit nyugdíjrendszerről?

A Brexit árnyékában mit érdemes tudniuk az Egyesült Királyságban dolgozó magyaroknak a brit nyugdíjrendszerről?

2019. 09. 11.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Több, mint kétszázezer magyar dolgozik az Egyesült Királyságban (London talán a második legnagyobb magyar lakossággal rendelkező város Budapest után). Nekik - a Brexit árnyékában különösen - fontos ismerniük, milyen nyugdíjjogosultságok illetik meg őket.

K Küldés K Nyomtatás

 

Magyarországon lassan mindenkinek dolgozik közelebbi-távolabbi rokona külföldön, a legtöbben Nagy-Britanniában. A kint dolgozó magyarok számára létfontosságú, hogy tisztában legyenek a nyugdíjjogosultságaikkal mind a magyar, mind a külföldi nyugdíjrendszerek tekintetében.  

Ha százezernyi olvasómhoz hasonlóan Önnek is van külföldön dolgozó rokona vagy barátja, kérem, tájékoztassa őket arról a lehetőségről, amelyet nekik kínálok föl. Ugyanis a külföldön dolgozó magyarok ide kattintva feltehetik számomra a személyes kérdéseiket mind a hazai, mind a külföldi nyugdíjjogosultságaikkal és kötelezettségeikkel kapcsolatban. Kérem, küldje el érintett rokonainak és barátainak  a kérdésfeltevési lehetőség linkjét


 

A Brexit árnyékában mit érdemes tudniuk az Egyesült Királyságban dolgozó magyaroknak a brit nyugdíjrendszerről?

 

A brit nyugellátások területén hagyományosan jóval kisebb az állam szerepe, mint a kontinentális európai országokban, ráadásul az állami nyugdíjrendszert radikálisan át is alakították 2016-ban. A brit állami nyugdíj kizárólag a brit biztosítási idő éveinek számától függő átalány-nyugdíj, vagyis azonos biztosítási évszám esetén mindenkinek azonos összegű állami nyugdíj jár. Az állami nyugdíj összegében semmilyen módon nem tükröződik, hogy a nyugdíjas mennyit keresett vagy mennyi járulékot fizetett aktív korában. Ez magyar szemmel furcsa jellegzetessége az új brit öregségi nyugdíjrendszernek, akárcsak az, hogy a nyugdíjat heti összegben számolják.

Az állami nyugdíjat csak az a jogosult igényelheti, aki betöltötte az állami nyugdíjra jogosító életkorát, ami 2018. novemberétől egységesen 65 év lett. Az új állami nyugdíjra jogosító életkor idén és 2020-ban havi emelkedéssel nő, 2020. októberében éri el a 66 évet.  Az 1961. márciusa után született személyek részére a jogosító életkor 67 évre emelkedik (2026-2028 között). A jogosító életkor már 2037-2039 között 69 évre emelkedhet, majd 2057-től 70 évre nőhet – így az 1987 után született évjáratok már csak 70 éves koruk betöltésével igényelhetnék az állami nyugdíjat.  Az életkor emelésének vezérlő elve, hogy az Egyesült Királyságban a 20 éves kortól mért felnőtt életkor legfeljebb egyharmadát töltsék nyugdíjban az emberek (longevity link).

Az új állami nyugdíj feltétele, hogy a nyugdíjigénylő legalább 10 év, legfeljebb 35 év biztosítási időtartamot szerezzen akár járulékfizetéssel, akár jóváírások révén. (A 2016 előtt szerzett jogosultságokat maradéktalanul átvezették az új rendszerbe.) Az új állami nyugdíj a maximális értékét 35 biztosítási év alapján éri el. 2019. ápilis 6-ától ez az összeg heti 168,60 font. Ha valaki 10 és 35 év közötti tartamban szerzett biztosítási időt, akkor arányosan csökkentik az új állami nyugdíj maximális összegét úgy, hogy az állami nyugdíj maximális összegét elosztják 35-tel, majd megszorozzák a 10 és 35 év közötti tartományban megszerzett biztosítási évek számával. A jogosultság megszerzéséhez vagy a maximális összeg eléréséhez önkéntes járulékfizetésre is lehetőség van.

A cikk folytatását IDE KATTINTVA olvashatja el!

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...