MÁK-hirdetmény egyes megváltozott munkaképességű személyek kompenzációjáról

MÁK-hirdetmény egyes megváltozott munkaképességű személyek kompenzációjáról

2021. 11. 19.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A Magyar Államkincstár honlapján közzétették a megváltozott munkaképességű személyek kompenzációjáról szóló hirdetményt.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése van a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaival kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA tegye föl a kérdését, és méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszolom. 

 

A Magyar Államkincstár 2021. november 15-i hirdetménye a megváltozott munkaképességű személyek kompenzációjáról

 

"A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 2021. július 1-jétől hatályos 33/B. §-a rendezi a rokkantsági nyugdíjrendszer 2012. évben történt átalakításával érintett, egyes megváltozott munkaképességű személyek pénzbeli kompenzációját, valamint az esetlegesen igénybe vehető visszamenőleges állapotvizsgálat lehetőségét.

Kiket érint a kompenzáció?

A kompenzáció azokat a személyeket érinti, akik esetében az alábbi feltételek mindegyike teljesül:

- 2011. december 31-én rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, vagy rendszeres szociális járadékban, vagy átmeneti járadékban részesült, és

- a 2011. december 31-ét követő első komplex felülvizsgálatát követően rokkantsági ellátásra vált jogosulttá, amely alacsonyabb összegű volt, mint az addig folyósított – rokkantsági vagy rehabilitációs – ellátás.

Az érintett személyek lehetőségei

Az érintett személy az alábbi lehetőségek közül választhat:

500.000 Ft egyösszegű kompenzáció elfogadása

Egyösszegű 500.000 Ft kompenzáció annak az érintett személynek jár, aki nyilatkozik arról, hogy az ellátása összegének csökkenésével összefüggésben ezen túlmenően további igénye nincs.

VAGY

Állapotvizsgálat kérése

Ha az érintett személy a kompenzáció lehetőségével nem kíván élni, kérelmére a rehabilitációs hatóság állapotvizsgálatot végez. Az állapotvizsgálat célja annak meghatározása, hogy a rokkantsági ellátást megalapozó első komplex felülvizsgálat időpontjában a 2012. január 1-jét közvetlenül megelőző fizikai állapothoz képest tényleges javulás következett-e be.

Benyújtási határidők

A nyilatkozatot, illetve az állapotvizsgálatra irányuló kérelmet a lakóhely szerint illetékes kormányhivatal rehabilitációs hatóságához kell benyújtani.

Az 500.000 Ft egyösszegű kompenzáció elfogadásáról szóló nyilatkozat visszaküldésének határideje:

2022. február 28.

Az állapotváltozás visszamenőleges vizsgálatára irányuló kérelem benyújtásának határideje:

2022. június 30.

A Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága 2021. december 31-ig az érintettetek számára megküldi a Nyilatkozat megtételéhez szükséges nyomtatványt, és tájékoztatót a kompenzáció nyilatkozattal történő elfogadásának, illetve az állapotváltozás visszamenőleges vizsgálatára irányuló kérelem benyújtásának a lehetőségéről és módjáról.

Aki a jogszabályban meghatározott személyi körhöz tartozik, azonban valamilyen okból 2021. december 31-ig nem kap értesítést a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól, közvetlenül fordulhat a lakóhelye szerint illetékes rehabilitációs hatósághoz a kompenzáció elfogadására vonatkozó nyilatkozatával, vagy az állapotváltozás visszamenőleges vizsgálatára irányuló kérelmével.

A nyilatkozat megtételéhez szükséges nyomtatvány a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatán (cím: Budapest, XIII. ker., Váci út 73.), a rehabilitációs hatóságok ügyfélszolgálatain és a Magyar Államkincstár honlapján is elérhető ITT."


E témában szíves figyelmébe ajánlom a részletes összefoglalómat is.

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...