A Magyarorszag.hu szerkesztőinek figyelmébe: téves tájékoztatás a hivatalos portálon

A Magyarorszag.hu szerkesztőinek figyelmébe: téves tájékoztatás a hivatalos portálon

2024. 06. 28.

A magyarorszag.hu hivatalos portálon fél éve tévesen tüntetik föl a megváltozott munkaképességű személyek ellátása, valamint a kivételes rokkantsági ellátás igénylésének feltételeit. SOS javítandó!

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha személyes kérdése van a rokkantsági vagy a rehabilitációs ellátással kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt fel, hogy jutányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal megválaszoljam.

 

A Magyarorszag.hu szerkesztőinek figyelmébe:

téves tájékoztatás a hivatalos portálon

 

A Magyarország.hu portálon már fél éve nem javították ki a megváltozott munkaképességű személyek ellátásának feltételeit, amelyek köréből 2024. január 1. óta kikerült az, hogy az ellátást igénylő nem végezhet kereső tevékenységet.

A hivatalos portálon hat hónappal a módosítás után még mindig szerepel ez a feltétel. Ideje lenne javítani, mert így a portál félretájékoztatja az érdekelt állampolgárokat.

A hat hónapja hatályon kívül helyezett információt tartalmazó tájékoztató:

ADATLAP A MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰ SZEMÉLYEK ELLÁTÁSAINAK MEGÁLLAPÍTÁSA IRÁNT (REHAB-001)

Utolsó módosítás dátuma: 2022-12-05 12:14:42

Az ellátás hatályos feltételeit a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (Mmtv.) szabályozza:

2. § (1) Megváltozott munkaképességű személyek ellátásaira jogosult az a kérelem benyújtásakor 15. életévét betöltött személy, akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű (a továbbiakban: megváltozott munkaképességű személy), és aki

a) a kérelem benyújtását megelőző

aa) 5 éven belül legalább 1095 napon át, 

ab) 10 éven belül legalább 2555 napon át vagy 

ac) 15 éven belül legalább 3650 napon át

biztosított volt, és

b) (2024. január 1-jétől hatályon kívül helyezve)

c) rendszeres pénzellátásban nem részesül.


A Magyarország.hu portálon nem javították ki a kivételes rokkantsági ellátás feltételeit sem, amelyek köréből 2024. január 1. óta szintén kikerült az, hogy az ellátást igénylő nem végezhet kereső tevékenységet.

A hivatalos portálon hat hónappal a módosítás után még mindig szerepel itt is ez a feltétel. Ideje lenne ezt is javítani, mert így a portál félretájékoztatja a kivételes rokkantsági ellátásban érdekelt állampolgárokat is.

A hat hónapja hatályon kívül helyezett információt tartalmazó tájékoztató:

ADATLAP A KIVÉTELES ROKKANTSÁGI ELLÁTÁS MEGÁLLAPÍTÁSA CÉLJÁBÓL (REHAB-008)

Utolsó módosítás dátuma: 2022-12-05 12:30:55

Az Mmtv. vonatozó hatályos rendelkezései:

13/A. § (1) Különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén – a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott keretek között – kivételes rokkantsági ellátás állapítható meg annak a megváltozott munkaképességű személynek,

a) akinek a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján az egészségi állapota 50 százalékos vagy kisebb mértékű,

b) akinek a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján a rehabilitációja nem javasolt, vagy rehabilitálható, de a kivételes rokkantsági ellátás iránti kérelem benyújtásának időpontjában az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralevő időtartam az 5 évet nem haladja meg,

c) akinek a megváltozott munkaképességű személyek ellátása iránti kérelmét a 2. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott biztosítási idő hiánya miatt elutasító döntés véglegessé vált és e döntésben foglaltak szerint rendelkezik a szükséges biztosítási idő legalább felével, és

d) (2024. január 1-jétől hatályon kívül helyezve)

e) aki rendszeres pénzellátásban nem részesül.

 

Ha még nem tette volna meg, ide kattintva iratkozhat föl az ingyenes heti hírlevelemre, hogy ne maradjon le semmilyen fontos információról, amely a nyugdíját vagy hasonló ellátásait érintheti.

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...