"Politikai eszközzé váltak a nyugdíjasok?"

"Politikai eszközzé váltak a nyugdíjasok?"

2018. 12. 10.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Miért nem kapnak most Karácsonyra Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok? Jövő Húsvétkor vajon számíthatnak-e Erzsébet-utalványra? Mennyire befolyásolja a nyugdíjasok szavazási hajlandóságát és elkötelezettségét egy ilyen juttatás?

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha nem akar lemaradni a nyugellátásokat érintő fejleményekről, iratkozzon föl a NyugdíjGuru News INGYENES heti hírlevelére!

 

Az ATV Heti Napló című műsorának 2018. december 9-i adásában az első téma az volt, hogy a nyugdíjasok politikai eszközzé váltak-e?

Én szakértőként nyilván nem a téma politikai vonatkozásairól nyilatkoztam (bár magától értetődő, hogy kétmilliónál is több szavazópolgár - a nyugdíjasok és az egyéb társadalombiztosítási ellátásokban részesülők hatalmas, a lakosság egynegyedét is meghaladó tömege - bármely választást képes eldönteni Magyarországon, vagyis minden politikai erő eminens érdeke, hogy magához édesgesse az állami ellátásokban részesülő tömeg minél több tagját), hanem a jogszabályi és gazdasági környezetről.

E tekintetben a legfontosabb megállapítások a következők lehetnek:

1) a nyugdíjasoknak juttatott Erzsébet-utalványok NEM részei a nyugdíjrendszernek, nem szabályozza a nyugdíjtörvény az utalványra való jogosultságot, kizárólag kormányzati döntés függvénye, hogy melyik évben milyen jogosultak számára adható (ha egyáltalán adható) ilyen utalvány. Ezzel szemben a nyugdíjprémiumra való jogosultság a nyugdíjrendszer része, a nyugdíjtörvény szabályozza a prémiumra való jogosultság alapfeltételeit (bár azok része, hogy teljesülnie kell a költségvetési hiánycélnak, amit nyilván kizárólag a kormányzat állapíthat meg!), amelyektől a kormányzat a nyugdíjasok javára eltérhet - és el is tért, immár másodszor, hiszen sokkal tágabb kört tett jogosulttá a prémiumra (egyszeri ellátásra) a nyugdíjtörvényben szabályozott jogosulti körnél

2) idén, 2018-ban már kaptak Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok  (és nyilván a választások előtt...), míg novemberben nyugdíjprémiumot (egyszeri ellátást) kaptak

3) lehet, hogy a tízezer forint (vagy a nyugdíjprémum esetén a novemberi ellátás egynegyede, de legfeljebb 20 ezer forint szorozva a nyugdíjprémium-szorzóval, idén 0.9-del, azaz max. 18 ezer forint) egy aktív dolgozó számára nem nagy összeg, de egy nyugdíjas világlátása más, és nyilván vonzó ajándéknak tartja a tízezer forintos utalványt és a max. 18 ezer forintos egyszeri juttatást  is az ellátásán felül

4) jövőre nyilván számíthatnak a nyugdíjasok ismét a kormány jóindulatára (akár kétszer is), hiszen európai parlamenti választások és magyar önkormányzati választások is lesznek :-)

Ami viszont szerintem a lényeg és ami nem fért be a Heti Naplóba: az Erzsébet-utalvány és a nyugdíjprémium egyszeri juttatási jellegénél és eleve kis összegénél fogva semmiképpen nem lehet meghatározó bevételi forrás a nyugdíjasok számára, akiknek sokszorosan fontosabb lenne a nyugdíjemelés módszerének megváltoztatatása. A rendszeres (minden januárban esedékes) nyugdíjemelés az adott évre vonatkozó, az előző évben elfogadott költségvetési törvényben szereplő inflációs előrebecslés mértékével azonos, ami pl. 2019. januárjában 2,7%-os emelést tesz lehetővé. Miközben az infláció mértéke köztudottan magasabb már most, mint 2,7% - vagyis a nyugdíjak relatív vásárlóértéke tovább esik, már nem csak az aktív korúak keresetéhez, hanem a tényleges inflációhoz képest is.

Ha van fontos kérdés a nyugdíjas társadalom tagjai és az egyéb tb-ellátásokban részesülő tömegek tagjai számára, akkor az nem az Erzsébet-utalvány vagy a nyugdíjprémium édes macaronja, hanem ezerszer inkább a nyugdíjnövelés módszerének megváltoztatása. Ugyanis ha marad a jelenlegi megoldás, akkor a nyugdíjasok elszegényedése megállíthatatlan folyamat lesz.

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...