„Óriási gond lesz a finanszírozással” - Farkas András szakértő a mai magyar nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságáról

„Óriási gond lesz a finanszírozással” - Farkas András szakértő a mai magyar nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságáról

2022. 12. 18.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Égetően fontos lenne egy nyugdíjreform kidolgozása, ám ez nem megy egyik napról a másikra. A jó nyugdíjrendszer kevés, kell hozzá még működőképes egészségügy, továbbá értelmes foglalkoztatás- és családpolitika.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha 2023-ban is értesülni kíván a nyugdíjakat és hasonló ellátásokat érintő minden fontos fejleményről, akkor ide kattintva föliratkozhat a NyugdíjGuru News jövőre is teljesen ingyenes heti hírlevelére.

A Magyar Narancs 2022. december 15-én megjelent karácsonyi dupla számában olvashatják a nyugdíjrendszer állapota kapcsán velem készített három oldalas interjút.

Az interjú nyitánya:

Magyar Narancs: Milyen a magyar nyugdíjas társadalom összetétele?

Farkas András: Ugyanolyan rétegzett, mint általában a magyar társadalom. Van több mint kétmillió öregségi nyugdíjas és közel 500 ezer, egyebek mellett életkor alapján járó ellátásban, rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülő. Ez a lakosság egynegyede. Aki a középosztályból vagy a gazdagabb rétegekből válik nyugdíjassá, az sokáig képes megőrizni ezt a helyzetét a nyugdíjas társadalmon belül is. Ám a nyugdíjakat csak az inflációval emelik, miközben az átlagkereset majdnem egy évtizede sokkal gyorsabban nő, mint az infláció. Ezért akinek mondjuk öt éve állapították meg a nyugdíját, annak, akármilyen jó helyzetben volt is akkor, romlott a pozíciója, és csúszik lefelé a relatív elszegényedési csúszdán. Soha nem volt ilyen sok nyugdíjas a leg­alsó két jövedelmi decilisben. A legalsó tizedben 300 ezer nyugdíjas van.

A teljes interjút a nyomatott hetilapban olvashatják, részleteket ide kattintva ismerhetnek meg.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...