Milyen azonnali lépésekkel enyhíthetők a nyugdíjrendszer méltánytalanságai?

Milyen azonnali lépésekkel enyhíthetők a nyugdíjrendszer méltánytalanságai?

2022. 06. 18.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Az Országos Nyugdíjas Parlament ötödik ülésén a nyugdíjrendszer legégetőbb méltánytalanságairól és megoldásuk lehetőségeiről tartottam előadást.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése lenne a nyugdíjával, a nyugdíj megállapításával, számításával, emelésével, növelési lehetőségeivel kapcsolatban, akkor azt IDE KATTINTVA tegye föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Az Országos Nyugdíjas Parlament ötödik ülését az Országház felsőházi termében tartották meg 2022. június 16-án, ahova nyugdíjas szervezetek képviselőit, idősügyi tanácsok vezetőt, megyei nyugdíjas parlamentek küldöttjeit, valamint országos hatókörű nyugdíjas szervezetek vezetőit hívták meg – több mint 400 embert az ország minden tájáról. Az előadó szakértők a problémák mellett a pozitívumokról is említést tettek. 

"Nyugdíjreform témában tartott előadást Farkas András nyugdíjguru. A nyugdíjszakértő szerint fontos lenne, hogy ne függjön ennyire a nyugdíj összege a megállapítás évétől – jelenleg kétszer annyit érhet egy mostani nyugdíj egy korábban megállapítotthoz képest – ugyanolyan életút mellett. Úgy gondolja, a nyugdíjemelési eljárásban lehetne ezt az eltérést korrigálni. Ehhez az kellene, hogy a nyugdíjemelés vegyes indexű legyen, és mellette tartalmazzon valorizációs, illetve szolidaritási korrekciót is, a kis nyugdíjúak felzárkóztatására.

A rugalmas nyugdíjba vonulást emelte még ki, valamint a nők 40-es nyugdíjának felülvizsgálatát. Mint utalt rá, a férfiak jelenleg igen kevesen érik meg egészségesen a 65 éves nyugdíjkorhatárt, miközben a nők 40 korábbi nyugdíjba vonulást tesz lehetővé levonás nélkül. Az új, rugalmas nyugdíjba vonulásnak egységes szabályokat kell tartalmaznia, a korábbi nyugdíjba vonulásért cserébe egységes levonással – javasolta. Beszélt még a nyugdíjplafon 2013-as eltörléséről és az ezzel párhuzamosan kialakuló igen magas, akár milliós nyugdíjakról is, valamint az igen alacsony nyugdíjvárományokról szintén, megemlítve a katásokat, ekhósokat, őstermelőket, részmunkaidősöket, szürkén vagy feketén foglalkoztatottakat.

Kitért a nyugdíjas munkavállalást elősegítő lépésekre, és szorgalmazta, hogy a közszférában is korlátozásmentesen és szabadon dolgozhassanak a nyugdíjasok, anélkül, hogy le kellene mondaniuk a nyugdíjukról. A leendő nyugdíjasokra gondolva az öngondoskodás szerepét emlegette, a foglalkoztatási nyugdíjalapok létrehozása lenne szerinte a megoldás, amiben a dolgozó, a munkáltató és az állam is rész vesz a nyugdíj-előtakarékosságban. Becslése szerint 700 ezer magyar dolgozik jelenleg külföldön, ami kéthavi nyugdíjnak megfelelő járulékkiesést jelent a nyugdíjkasszából – szerinte ezt a kérdést is kezelni kellene. A nyugdíjprémiumról azt mondta, az mára a 13. havi nyugdíj mellett elveszítette a jelentőségét – szerinte az erre szánt évi mintegy 25 milliárd forintot inkább a 300 ezer legszegényebb nyugdíjasnak kellene adni."

Az Országos Nyugdíjas Parlament ötödik üléséről a 24. hu hírportál részletes beszámolóját ide kattintva olvashatja.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...