Mennyiben felel meg a hazai nyugdíj az uniós kritériumoknak? Nem kérdés, hogy reform kell

Mennyiben felel meg a hazai nyugdíj az uniós kritériumoknak? Nem kérdés, hogy reform kell

2024. 06. 20.

Háromrészes sorozatom második részében azt elemzem, vajon mennyiben felel meg a magyar nyugdíjrendszer az európai uniós nyugdíjrendszerekkel szemben támasztott kritériumoknak. Spoiler: kevéssé, alig vagy sehogy...

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a meglévő vagy a jövőben várható nyugdíjával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt fel, hogy jutányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal megválaszoljam.

 

A Portfolio-portálon háromrészes elemzésben vizsgálom
- a magyar nyugdíjasok helyzetét,
- a magyar nyugdíjrendszer fenntarthatóságát és méltányosságát, valamint
- a 2025-re a kormányzat által vállalt nyugdíjreform esélyeit.

A második rész bevezetője:

Az EU nyugdíjkoncepciója szerint a szuverén európai nyugdíjrendszerek mindegyikének megfelelőnek, fenntarthatónak és korszerűnek kell lenniük. Az alábbi cikkben e szempontok alapján elemzem a magyar nyugdíjrendszer helyzetét, például annak vizsgálatával, hogy az mennyire képes megelőzni az időskori szegénységet, vagy mennyire tükrözi a nemzedékek egymás iránti szolidaritását, illetve mennyire támogatott a tőkefedezeti és egyéb kisebb nyugdíjmegoldások elérhetősége. E szempontok alapján nyilvánvaló, hogy a magyar nyugdíjrendszer reformja elkerülhetetlen.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...