Még nem nyílt meg a nyugdíjreformról szóló társadalmi egyeztetés, noha már be is kellett volna fejezni

Még nem nyílt meg a nyugdíjreformról szóló társadalmi egyeztetés, noha már be is kellett volna fejezni

2024. 07. 02.

2024. június 30-áig be kellett volna fejezni a 2025. március 31-én bevezetni vállalt nyugdíjreform lehetséges lépéseiről szóló társadalmi egyeztetést - de ezt a vitát a zárási határidő lejárta napjáig még csak ki sem írták.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a nők kedvezményes nyugdíjával, a korbetöltött nyugdíjával, a nyugdíjigénylés időzítésével vagy a nyugdíj növelési lehetőségeivel kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt fel, hogy jutányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal megválaszoljam.

 

Ön részt vett a nyugdíjreform előkészítését szolgáló társadalmi egyeztetésben?

Ha nem, ne is csodálkozzon, mert részt sem vehetett volna: a vitára nyitva álló határidő lejártáig a vitát meg sem nyitották...

Mint ismeretes, az Európai Bizottság által elfogadott magyar Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz, RRF előirányozza nyugdíjreformot.

A kormányzat az általa megfogalmazott terv szerint a nyugdíjrendszer felülvizsgálatára irányuló intézkedéseket az alábbi három szakaszban kívánja megvalósítani.

1.

Az első szakaszban független nemzetközi szakértői jelentés készült a magyar nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósági kihívásainak kezelését célzó szakpolitikai lehetőségekről. Ezt a szakértői jelentést nyilvánosan közzé kell tenni. A jelentés elkészítésének határideje tavaly év vége volt. Az RRF a közzétételre ugyan nem szab határidőt, csak a jelentés elkészítésére, bár ennek tényéről sincs semmilyen hivatalos tájékoztatás, pedig fél év eltelt az elkészítésre adott határidő letelte óta.

2.

A második szakaszban el kell készíteni a nyugdíjrendszer módosítására vonatkozó szakpolitikai javaslatot, amelyet társadalmi vitának kell megelőznie. A nemzetközi jelentésben javasolt reformlehetőségek konzultációjának a kormányzat saját vállalása szerint 2024. június 30-áig kellett volna megtörténnie. Ez határidő vasárnap letelt, társadalmi egyeztetésre viszont semmilyen formában nem került sor.

3.

Az utolsó lépés a kormányzati terv szerint a nyugdíjrendszert módosító jogszabály hatályba léptetése lenne legkésőbb 2025. március 31-én - de ahogyan nem került sor az első két lépésre, úgy erős aggályaink lehetnek a harmadik lépés tekintetében is.

A fejleményekről természetesen folyamatosan tájékoztatom Önt, már ha lesznek fejlemények...


További fontos részleteket a Portfolio gazdasági hírportálon közzétett háromrészes elemzésemből ismerhet meg (az első részt ide kattintva, a második részt ide kattintva, az utolsó részt pedig ide kattintva olvashatja el).


Mindezt az Infostart hírportál is részletesen ismerteti a heti hírlevelem alapján, a cikket ide kattintva olvashatja el.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...