Közeleg a magyar nyugdíjrendszer összeomlása

Közeleg a magyar nyugdíjrendszer összeomlása

2017. 05. 14.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A 24.hu május 11-én ismerteti az egyik előadásom főbb megállapításait. A bombasztikus címet nem én adtam a tudósításnak :-)

K Küldés K Nyomtatás
Iratkozzon föl az INGYENES heti hírlevelemre, hogy mindig képben legyen a nyugdíjrendszer tekintetében!

 

A nyugdíjkassza jelenleg egyensúlyban van, ám 2030-ra a dolgozóktól levont járulékok már csak kilenchavi nyugdíj kifizetésére lesznek elegendőek – olvasható az Aegon Magyarország közleményében. Bár 13 év az egyén szempontjából hosszú időnek tűnhet, a nyugdíjrendszer szempontjából ez nagyon is rövid idő.

Jelenleg egymillióan dolgoznak minimálbérre bejelentve, amely után 30-50 ezer forint nyugdíjra számíthatnak. Ebből kellene megélniük legalább 15-20 évig.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint három út van a leendő nyugdíjasok előtt:

(1) állami nyugdíj, ami a nyugdíjkorhatár folyamatos emelése révén csak egyre idősebb korban jár
(2) majd a gyermekeink eltartanak bennünket
(3) állami segítséggel (évente 280 ezer forintos adójóváírás) megtakarítunk

Szerinte kár abban reménykedni, hogy a nyugdíjasok állami ellátást kapnak, hiszen a nyugdíjvilágot a demográfiai cunami elsöpri a következő évtizedekben. 2016-ban a magyar népesség 18,28 százaléka volt nyugdíjas. 2041-re viszont már 28 százalék, 2060-ra 33 százalék lesz az időskorúak aránya. Az ő ellátásukra nem kevés pénzre van szükség, hiszen az egészségügyi kiadások kétharmadát most is a 65 év felettiekre fordítja az ország. Ráadásul döntő többségben ők veszik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat.

Összeomlik a rendszer

A fő probléma, hogy a terheket az aktívan dolgozók viselik. Belőlük viszont pár évtized múlva nem lesz elegendő. A népesség ugyanis 2041-re a jelenlegi 9,8 millióról 8,5 millió főre fogyatkozik. Ráadásul akkorra mennek nyugdíjba azok a vállalkozók, akik ma a minimálbér után adóznak. Ők 30-50 ezer forint nyugdíjra számíthatnak havonta. Elvileg. Merthogy nagyjából egymillió járulékfizető magyar már most is hiányzik a rendszerből.

Így 2030-ra Farkas András szerint már csak 9 havi nyugdíjnak megfelelő összeget termelnek meg az aktívan dolgozók.

A 24.hu cikkét IDE KATTINTVA olvashatja el.

A cikkben vázlatosan ismertetett gondok megelőzése érdekében a NyugdíjGuru ajánlásával most online köthet nyugdíjbiztosítást, ha IDE KATTINT!
K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...