Katasztrofális népességfogyás Magyarországon - Sosem látott válság felé sodródunk?

Katasztrofális népességfogyás Magyarországon - Sosem látott válság felé sodródunk?

2023. 02. 23.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A népszámlálás eredménye szerint gyorsan öregszik és létszámában riasztóan fogy a Magyarországon élő lakosság. Milyen következményekkel jár ez a nyugdíjrendszer fenntarthatóságára?

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a meglévő vagy a jövőbeni nyugdíjával, a nyugdíjnöveléssel, vagy a nyugdíjjogosultsága alakítási lehetőségeivel kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti fel nekem a kérdését, hogy azt jutányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal megválaszoljam.

 

Részlet a Portfolio gazdasági hírportálon megjelent elemzésem első részéből:

A köztudatban változatlanul élő 10 milliós lakosságszám helyett 9 millió 601 ezren élünk a magyar határok között, az eredmény azt tükrözi, hogy a legutóbbi népszámlálás óta bekövetkezett 464 ezer fős csökkenést a környező országokból érkezett 131 ezer fős bevándorlási többlet enyhítette.

A tartósan külföldön dolgozó magyarok több százezres létszáma az előzetes jelentés tanúsága szerint feltehetően szintén az itthon élő számláltak számát gyarapítja, különben az országhatáron belüli fogyás akár milliós nagyságrendű is lehet.

Az eredmények szerint a 45 évesnél idősebb minden korcsoportban nő a népességszám, a 65 évesnél idősebbek aránya pedig elérte a 21%-ot.

2021-ben ez az arány még nem érte el a 20,5%-ot sem, miközben a demográfiai előrejelzések szerint 2030-ra várhatóan közelíti a 24%-ot, 2060-ra a 33%-ot.

Magyarán: az itthon élők közül jelenleg minden ötödik, tíz év múlva minden negyedik, harminc év múlva minden harmadik magyar 65 évesnél idősebb lesz.

Az évente átlagosan negyvenezer fővel csökkenő magyarországi lakosságon belül egyre nagyobb hányadot tesznek majd ki a 65 évesnél idősebbek. 

Vajon kibírja ezt a nyugdíjrendszer? És az egészségügyi ellátórendszer? És a szociális ellátórendszer? 

A cikkem folytatását a Portfolio gazdasági hírportálon ide kattintva olvashatja el. 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...