Így hatástalanítaná a jegybank a nyugdíjbombát

Így hatástalanítaná a jegybank a nyugdíjbombát

2019. 03. 12.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

"Örök probléma, hogy a jelenlegi öregedő társadalom körülményei közepette lesz-e egyáltalán nyugdíjunk. A jegybank szerint van megoldás: többet kell adni azoknak, akik gyereket neveltek, és állami jóléti alapot kellene létrehozni." (Növekedés.hu)

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha nem akar lemaradni a meglévő vagy a jövőbeni nyugdíját érintő fontos fejleményekről, iratkozzon föl az ingyenes heti hírlevelemre!

 

A Növekedés.hu portálon Facsinay Kinga fontos cikket tett közzé a Magyar Nemzeti Bank Versenyképességi Programjának a nyugdíjrendszert érintő módosító javaslatai kapcsán, amelyben hosszan idéz a velem folytatott beszélgetéséből is, egyebek között ezt:

"Markánsan eltérő álláspontot képvisel ez ügyben Farkas András nyugdíjszakértő: szerinte a jelenlegi magyar nyugdíjrendszer nagyon kedvező a nők szempontjából, ezért hamis az a logika, hogy a gyengébb nem hátrányos helyzetét kellene ellensúlyozni a gyermeknevelés elismertetésével. A Nők 40 elnevezésű kedvezményes nyugdíj (ami 230 ezer nőnek jár jelenleg) ugyanis – a világon egyedülálló módon – a korhatár elérése előtt is biztosítja a teljes öregségi nyugdíjat, vagyis nincs semmilyen levonás. 

Más országokban is el lehet menni korábban nyugállományba, de akkor az illetőnek élete végéig kisebb lesz a nyugdíja, akár 14-15 százalékkal is. A Nők 40 még a gyermeknevelést is elismeri valamilyen szinten, mert a kedvezményes nyugdíjra jogosító 40 évnyi szolgálati időből 8 évet lehet erre hivatkozva beszámítani. 

A szakértő továbbmegy: hiába hangzik kissé morbidul, de tény, hogy Magyarországon a nők hosszabb ideig élnek, mint a férfiak, így számításai szerint 

egy nő átlagosan hat évvel, azaz 72 hónappal tovább kapja a nyugdíját, mint egy férfi.

Még ha kisebb is, például 14 százalékkal az átlagos női nyugdíj a férfiakénál, ezt sokszorosan ellensúlyozza a hosszabb ideig tartó jogosultság. Tovább növeli a nők időskori nyugdíjelőnyét az özvegyi nyugdíj, hiszen a jogosultak 85 százaléka nő. – Óvatosan kell tehát hozzányúlni a rendszerhez, hiszen ha a kormány a gyermekek számát is figyelembe veszi majd az induló nyugdíjnál, akkor el kell törölni a Nők 40 kedvezményét, ennek fenntartására ugyanis már nem lesz ok. Így viszont nem kizárt, hogy a nők az új rendszerben rosszabbul járnak, mintha minden maradt volna a régiben – figyelmeztet Farkas András. "

Az érdekes elemzés egészét IDE KATTINTVA olvashatja el. Érdemes!

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...