Hogyan alakul a nyugdíjunk?

Hogyan alakul a nyugdíjunk?

2016. 08. 15.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A Trend FM rádióban Érczfalvi András szerkesztővel beszélgettem arról a friss MNB-tanulmányról, amely a magyar állami nyugdíjrendszer fenntarthatóságát elemzi. Kifejtettem a demográfiai, foglalkoztatási, kivándorlási folyamatok hatásait a nyugdíjunkra.

K Küldés K Nyomtatás
Iratkozzon föl az INGYENES heti hírlevelemre, hogy nem maradjon le a valamennyiünk - akár mai, akár jövőbeni - nyugellátását érintő fejleményekről!

 

A nyugdíjrendszer fenntarthatóságát elemző MNB-tanulmány négy alapvető törvényi változás hatásait elemzi mikroszimulációs módszerrel: a korhatáremelés, a magánnyugdíjpénztári rendszer visszaállamosítása, a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetése és a nők kedvezményes nyugdíja. A szerzők végkövetkeztetése szerint az általuk alkalmazott feltételezésekkel a nyugdíjrendszer húsz évig hiány nélkül működhet, majd később fokozatosan a GDP 4,5%-ával egyező mértékű hiány keletkezik a finanszírozásban. A rádióbeszélgetés során kifejtettem, hogy a tanulmány megnyugtatónak látszó konklúziója ellenére miért szükséges minden korábbinál jobban a nyugdíjcélú takarékoskodás. Kérem, hallgassák meg e negyedórás beszélgetést, érdemes :-)

Dr Farkas András Trend FM 20160815


K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...