Égető kérdések a magyar nyugdíjrendszerben 2023-ban

Égető kérdések a magyar nyugdíjrendszerben 2023-ban

2023. 05. 26.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A 2025-re vállalt magyar nyugdíjreformnak a nyugdíjrendszer égető kérdéseire is megnyugtató, méltányos és fenntartható megoldást kell találnia.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a nyugdíjával, a nők kedvezményes nyugdíjával vagy az özvegyi nyugdíjjal kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Részletek a Portfolio gazdasági hírportálon megjelent elemzésem második részéből:

A kormányzat által a Helyreállítási és Ellenállóképeségi Program (Recovery and Resilience Facility, RRF) kapcsán vállalta, hogy felülvizsgálja a magyar nyugdíjrendszert, amelynek célja,  hogy szakpolitikai választ nyújtson a nyugdíjrendszer megfelelősége és költségvetési fenntarthatósága vonatkozásában jelentkező kihívásokra.

A nyugdíjrendszer felülvizsgálatára irányuló intézkedésekkel - az RRF készítőinek reménye szerint - megvalósul a megfelelőség és a költségvetési fenntarthatóság javítása a népesség idősödésével jellemezhető környezetben, miközben a jövedelmi egyenlőtlenségek úgy csökkennek, hogy a biztosítási elv a nyugdíjjogosultság kedvezményezettjei tekintetében továbbra is érvényesül.

Ennek az általános célnak a keretében mindenesetre e nemzetközi grémiumnak foglalkoznia kell(ene) a magyar nyugdíjrendszer évtizedek óta égető problémáira adható, nemzetközi tapasztalatokkal igazolt megoldásokkal, elsősorban a következő területeken.


Hibrid nyugdíjrendszer

Foglalkoztatói nyugdíjpillér

Nyugdíjak felbruttósítása

A nyugdíjmegállapítás évétől méltánytalan mértékben függ a nyugdíj összege

A nyugdíjskála kiegyenesítése

A nyugdíjemelési eljárás radikális reformja

Nyugdíjjogosultság-szerzési korlátozások

A 13. havi nyugdíj fenntarthatósága

Nyugdíjkorhatár

Nők40

Fenntarthatósági koefficiens

Nyugdíjvárományok méltánytalan eltéréseinek enyhítése


A teljes cikket a Portfolio hírportálon ide kattintva olvashatja el.

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...