Öregedő Magyarország

Öregedő Magyarország

2019. 11. 21.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A várható élettartam növekedése következtében sokkal többen élhetünk sokkal tovább, mint akár egy-két generációval korábbi eleink. Milyen pénzügyi következményekkel jár ez az örvendetes fejlemény?

K Küldés K Nyomtatás

 

Öregedő magyar társadalom

 

A születéskor várható átlagos élettartam szépen javul (ezer éve egy csecsemő 25 életévre számított, száz éve 46 évre, ma egy kisfiú Magyarországon is 72 évre, egy kislány 79 évre – és az előrejelzések szerint későbbi nemzedékek elérhetik a 90-100 éves átlagos várható élettartamot is).

A nyugdíjkorhatár évében várható további élettartam növekedésének üteme még ígéretesebb jövőt sugall, vagyis sokkal többen élhetünk sokkal tovább, mint akár egy-két generációval korábbi eleink. 

Az élet hosszának örvendetes növekedése azonban a termékenység zuhanásával párosul: míg a dédszüleink nemzedékében nem volt ritka a családonként 10-12 gyermek, nagyszüleink korában a 6-8 gyermek, ma már a 2 gyermek sem általános (Magyarországn 100 termékeny korú hölgynek nem 1000, nem is 600, nem is 200, hanem mindössze 142 gyermeke van a legfrissebb statisztikai adatok tükrében). 

A várható élettartamok növekedése és a termékenység csökkenése együttesen a népesség gyors öregedéséhez vezet, amit a migráció negatív magyarországi egyenlege csak tovább fokoz: a legfrissebb becslések szerint már 650 ezer magyar távozott a rendszerváltozás óta tartós munkavégzés vagy letelepedés céljából külföldre, és a gazdag európai államok demográfiai szivattyúja nem szűnő erővel szippantja ki az országból a jól képzett fiatal és középkorú emberek további tömegeit.

Ha a 65 évesnél idősebb magyarországi lakosság arányát vizsgáljuk a KSH Népességtudományi Kutatóintézete jelentései és előrejelzései alapján, kézzel foghatóvá válik a társadalom demográfiai elöregedése:

- jelenleg minden hatodik magyar 65 évesnél idősebb (a lakosság 18,3%-a), 

- ez az arányszám 2030-ban már 24%,

- 2040-ben 28% lesz és

- 2060-ra elérheti a 33%-ot.

 

2030 körül már minden negyedik lakos, 2060 körül már minden harmadik lakos 65 évesnél idősebb lesz Magyarországon!

 

Vajon kibírja ezt a nyugdíjrendszer? És a szociális ellátórendszer? És az egészségügyi rendszer? Költői kérdések, a válaszokat sejthetjük mindannyian.

A jövőbeni anyagi nehézségek enyhítése érdekében elkerülhetetlenné vált az öngondoskodás.

Ennek egyik kézenfekvő eszköze lehet a Grawe nyugdíjbiztosítása, különösen a biztonságra törekvő megtakarítók körében.

 

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...