Mit tanulhatunk az európai nyugdíjrendszerektől?

Mit tanulhatunk az európai nyugdíjrendszerektől?

2019. 12. 16.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Mit tanulhatunk az európai nyugdíjrendszerektől annak érdekében, hogy a magyar nyugdíjrendszer fenntartható maradjon és megfelelő életszínvonalat tudjon biztosítani az idősek számára? Tanulmányom a Biztosítás és Kockázat folyóirat decemberi számában.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha Önnek személyes kérdése van a jövőbeni vagy a már meglévő nyugdíjával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A tanulmány elemzi a demográfiai osztalék aranykorának végéhez vezető folyamatokat és azokat a politikai és gazdasági válaszokat, amelyeket egyes európai országok – Ausztria, Németország, az Egyesült Királyság és Svédország – adtak a társadalom elöregedése súlyos következményeinek megelőzése érdekében.

A különböző európai válaszok értékes tanulsággal szolgálnak a magyar nyugdíjrendszerben is szükségessé váló átalakításokhoz.

Demográfiai osztalék akkor keletkezik, ha egy országban a termékenységi és a halálozási arányszámok egyidejű csökkenése miatt a gazdasági fejlődés felgyorsul. Az alacsony születésszám alacsony halálozási arányszámmal párosulva a termelékenység növekedéséből fakadó gazdasági többletet eredményez.

A folyamat azonban átlagosan fél évszázad alatt megfordul, miután a csökkenő születésszám miatt a munkaerőpiac növekedése lelassul, miközben az orvostudomány és az egészségügyi ellátás fejlődése eredményeként folyamatosan nő az idősek száma, ami elkerülhetetlenül a demográfiai osztalék aranykorának végéhez vezet.

A tanulmányt IDE KATTINTVA olvashatja el a Biztosítás és Kockázat folyóirat 2019. decemberi számában.

A Biztosítás és Kockázat a Magyar Biztosítók Szövetsége szakmai periodikája.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...