A nyugdíjkorhatár emelése nem menti meg a magyar nyugdíjrendszert

A nyugdíjkorhatár emelése nem menti meg a magyar nyugdíjrendszert

2022. 05. 26.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Az MNB "Fenntartható egyensúly és felzárkózás" címen májusban közzétett javaslatcsomagja több módosítást is javasol a nyugdíjrendszerben, egyebek között a nyugdíjkorhatárral, a nyugdíjbónusszal és a nyugdíjszámítással kapcsolatban.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése lenne a nyugdíjával, a nyugdíj megállapításával, számításával, emelésével, növelési lehetőségeivel kapcsolatban, akkor azt IDE KATTINTVA tegye föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A Magyar Nemzeti Bank "Fenntartható egyensúly és felzárkózás 2022. május" címen közzétett javaslatcsomagja több módosítást is javasol a nyugdíjrendszerben és a nyugdíjcélú öngondoskodás piacán. A javaslatok részben átfedésben vannak az MNB 2019-ben közzétett, 300 pontot tartalmazó versenyképességi programjában fölvázolt változtatási elképzelésekkel, részben új elemeket is tartalmaznak.

A javasolt változtatások a nyugdíjkorhatárral, a nyugdíjszámítással, a nyugdíjkorhatár betöltése utáni munkavégzéssel, a nők kedvezményes nyugdíjával és a gyermekvállalásnak a nyugdíjrendszerben való hangúlyosabb elismerésével kapcsolatosak.

A vitairat demográfiai fordulatot tart szükségesnek, ennek során évente 110 ezer újszülöttnek kell megszületnie, és bár ennek elősegítése nem klasszikus jegybanki feladat, ebből az MNB szerint "nem engedhetünk".

Emellett a lakossági megtakarításokat a nagy állami újraelosztó rendszerek, így mindenekelőtt a nyugdíjrendszer finanszírozásába is a jelenleginél nagyobb mértékben kell bevonni.

A javaslatokat részletesen elemeztem, az erről írt cikkemet két részben közli a Portfolio.hu gazdasági hírportál 2022. május 25-én és 26-án.

Cikkem első részében megvizsgálom az MNB javaslatai közül a nyugdíjkorhatár élettartamhoz kötésével, a valorizáció (nyugdíjszámítás) átalakításával és a nyugdíjkorhatár betöltése utáni munkavégzéssel szerezhető nyugdíjbónusszal kapcsolatos javaslatokat.

Az első részt IDE KATTINTVA olvashatja el.

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...